Cerc vicios în justiţie // Ex-candidat la funcţia de procuror general a pierdut pentru a doua oară procesul privind legalitatea numirii în funcţie a lui Stoianoglo

Julieta Saviţchi
19/01/2021

Judecătoria Chișinău a respins plângerea lui Serghei Perju, unul dintre participanții la competiția din toamna anului 2019 pentru funcția de procuror general, care a contestat rezultatul concursului, care ar fi fost viciat, precum şi decretul prezidenţial de numire în funcţie a lui Alexandr Stoianoglo. Instanţa de fond şi-a motivat decizia prin faptul că plângerea a fost depusă tardiv.

În încheierea semnată de judecătoarea Viorica Dodon de la sediul Râşcani al Judecătoriei Chişinău se arată că plângerea a fost depusă la 28 mai 2020, iar decretul privind numirea lui Alexandr Stoianoglo în funcţia de procuror general a fost semnat de şeful statului la 29 noiembrie 2019.

„Judecătorul nu reţine argumentele reclamantului că partea vătămată într-un drept al său de către autoritatea publică are dreptul la un nou termen de atac şi anume un an de la comunicarea actului administrativ”, se menţionează în încheiere.

Încheierea Judecătoriei Chişinău este cu drept de atac în instanţa ierarhic superioară.

Serghei Perju a contestat în instanță şi rezultatul concursului inițiat de Ministerul Justiției privind desemnarea candidaților pentru funcția de procuror general. Perju a solicitat și suspendarea procedurii de desemnare a procurorului general până la soluționarea contestației și a sesizărilor pe care le-a înaintat și până la pronunțarea asupra legalității hotărârii privind rezultatele finale ale concursului.

Serghei Perju a invocat că, hotărârea din 29 octombrie a Comisiei de preselecție a Ministerului Justiției, prin care au fost aleși patru candidați pentru ocuparea funcției de procuror general, a fost viciată și este ilegală. Perju a depus o contestație la Ministerul Justiției și la Consiliul Superior al Procurorilor, dar nu a primit răspuns.

La 13 ianuarie 2020, Judecătoria Chişinău a respins plângerea lui Serghei Perju pe motiv că acesta nu a prezentat mai multe documente solicitate de instanţă. La 16 martie 2020, Curtea de Apel Chişinău a admis contestaţia depusă de Perju şi a transmis dosarul la rejudecare.

Avocatul Serghei Perju nu este singurul candidat la funcția de procuror general care a contestat rezultatul concursului. Anterior, și Eduard Bulat, candidat la funcția de procoruror general, a înaintat contestații care, la fel, au rămas fără răspuns. Ulterior, Bulat a chemat în judecată Ministerul Justiției, invocând că acest concurs nu a fost legal.

Amintim că, la 29 octombrie, Ministerul Justiției a anunțat numele celor patru candidați rămași în cursa pentru fotoliul de procuror general. O săptămână mai târziu, ex-ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat că anulează rezultatele concursului prin care cei patru candidați au fost admiși la următoarea etapă. Motivul invocat de ministră a fost accesul insuficient al membrilor comisiei la unele informații privind integritatea candidaților, dar și aprecierea disproporțională de către unii membri ai comisiei a unor candidați, fapt care a condus la influențarea rezultatelor finale.

În aceeași zi, Guvernul Sandu și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru noi modificări la Legea Procuraturii. Potrivit acestora, în locul comisiei de concurs, prim-ministrul ar fi cel care selectează lista scurtă pentru înaintarea către CSP. Asumarea răspunderii a servit drept motiv pentru PSRM să înainteze moțiune de cenzură, votată de deputații socialiști și democrați. La 29 noiembrie 2019, președintele Igor Dodon a semnat decretul de numire a lui Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror general.

Julieta Saviţchi
19/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii