Cinci persoane, audiate în dosarul privind construcția Chișinău Arena

Anticoruptie.md
26/11/2019
Foto: jurnal.md

Cinci persoane au fost audiate în calitate de martori în dosarul penal privind construcția Chișinău Arena, anunță Procuratura Anticorupție. Oamenii legii au ridicat șase seturi de documente și obiecte, au făcut șapte solicitări și demersuri și au efectuat analize operaționale în privința a șapte persoane juridice și 18 persoane fizice.

Procuratura Anticorupție efectuează urmărirea penală pe faptele pretinse a fi ilegale la realizarea contractului de parteneriat public-privat în baza art. 191 alin.(5), Cod Penal - Delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari, art. 327 alin.(3) Cod Penal - Abuzul de putere sau abuzul de serviciu, săvîrşit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizaţii criminale, și 328 alin.(3) lit. b), c) din Codul penal - Excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizaţii criminale.

Urmărirea penală a fost pornită, la începutul lunii octombrie 2019, de organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție și a fost transmisă Procuraturii Anticorupție pentru efectuarea urmăririi penale.

Potrivit legii, infracțiunea prevăzută de art. 191 alin.(5) din Codul Penal se pedepseşte cu închisoare de la opt la 15 ani. Art.327 alin.(3) din Codul Penal prevede o pedeapsă cu închisoare de la trei la șapte ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate, pe un termen de la 10 la 15 ani. Art.328 alin.(3) lit.lit.b), c) din Codul Penal prevede o pedeapsă cu închisoare de la șase la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate, pe un termen de la 10 la 15 ani.

Amintim că, construcţia unei arene multifuncţionale a fost anunțată, la 13 martie 2018, în cadrul briefingului săptămânal al Partidului Democrat din Moldova. La 15 martie 2018, la doar două zile distanță, în Parlament a fost înregistrat un proiect de lege prin care un teren cu suprafaţa de 69,2 hectare de la Stăuceni urma să fie transmis în administrarea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării pentru construcţia arenei polivalente. Pe 23 martie, proiectul a fost deja votat în lectură finală, apoi promulgat de preşedintele Igor Dodon.

În aprilie 2018, un grup de organizații neguvernamentale, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice, și-a exprimat, printr-un apel făcut public, îngrijorarea în legătură cu procedurile netransparente și riscurile de corupție prin care este promovat proiectul Chișinău Arena. Semnatarii apelului, adresat mai multor instituții ale statului și parteneri de dezvoltare, atenționau că parteneriatul public-privat pentru realizarea proiectului era promovat cu o grabă nejustificată, cu încălcări de procedură și în condiții netransparente. Organizațiile semnatare și-au manifestat îngrijorarea față de acțiunile ulterioare prin care va fi realizat proiectul, precum ar fi elaborarea caietului de sarcini, selectarea investitorului și punerea în practică a parteneriatului public-privat, care ar ascunde interese private și comportă suspiciuni de corupție și gestionare frauduloasă a banilor și patrimoniului public. 

Anticoruptie.md
26/11/2019

Comentarii