Cinci profesori de la Centrul de Excelență în Energetică și Electronică, deferiți justiției. Pentru o notă de promovare luau între 300 și 1500 de lei 

Anticoruptie.md
17/10/2018

Profesorii  de la Centrul de Excelență în Energetică și Electronică, reținuți de procurori la sfârșitul lunii septembrie, pentru corupere pasivă, pentru că ar fi pretins și primit sistematic bani de la studenți, pentru lichidarea restanțelor la mai multe discipline, au fost trimiși pe banca acuzațilior.

Procuratura Anticorupție a anunțat marți că a finalizat urmărirea penală și a expediat instanței de judecată spre examinare dosarele în privința a 5 profesori de la Centrul de Excelență în Energetică și Electronică (CEEE) din Chișinău, cercetați penal pentru corupere pasivă. 

Conform materialelor cauzei, profesorii ar fi cerut și primit, în mod sistematic, remunerări ilicite de la studenți, pentru lichidarea restanțelor la mai multe discipline. Cadrele didactice le-ar fi creat intenționat impedimente studenților, care refuzau să plătească pentru note, în special celor din ultimul an de studii, lăsându-i restanţieri. Pentru o notă de promovare, aceştia i-ar fi condiţionat să achite sume cuprinse între 300 și 1500 de lei. 

Într-un comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție se menționează că   ”sub controlul procurorilor și ofițerilor anticorupție au fost transmise mai multe sume de bani celor cinci profesori . Doi dintre cei cinci învinuiți au fost prinși în flagrant delict, primind bani pentru lichidarea restanţelor la două obiecte, mijloacele bănești fiind găsite în birourile de serviciu ale acestora, în timpul perchezițiilor”.

Procurorii spun că învinuiții și-au recunoscut vina în săvârșirea infracțiunii de corupere pasivă, iar dacă aceștia vor fi găsiți vinovați, riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 1000 la 2000 unităţi convenţionale şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Anticoruptie.md
17/10/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii