Cine este fostul președinte de raion reținut de ofițerii anticoruptie și ce învinuiri i se aduc

Anticoruptie.md
03/11/2022
facebook//Serghei Rapcea

Un fost președinte al raionului Anenii Noi a fost reținut, în dimineața zilei de joi, de ofițerii CNA și procurorii anticorupție. Este vorba despre Serghei Rapcea, care este bănuit că ar fi organizat trucarea unor licitații în interes propriu. 

Potrivit materialelor cauzei, în perioada 2018-2019, președintele raionului, exercitând influență asupra unor subalterni,  ar fi inițiat licitații publice pentru construcții și reparații în unele instituții publice. Urmărind un scop personal și aflându-se în conflict de interese, fostul președinte al raionului Anenii Noi ar fi favorizat un șir de companii și agenți economici, ale căror beneficiar efectiv este, fără să asigure concurența, tratamentul egal și nediscriminatoriu al celorlalți participanți la licitații. 

Astăzi, ofițerii CNA și procurorii anticorupție au efectuat percheziții la domiciliile și sediile persoanelor implicate. În urma acestora, fostul președinte al raionului Anenii Noi a fost reținut pentru 72 de ore. 

Serghei Rapcea este unul dintre cei mai generoși sponsori ai Partidului Democrat. În 2015, Anticoruptie.md a scris că acesta a donat 90 de mii de lei democraților, el însuși fiind membru al formațiunii. În noiembrie 2014, Serghei Rapcea a candidat pe listele democraților la funcţia de deputat. În noiembrie 2014 Rapcea declara că este temporar neangajat, cu toate că datele Camerei Înregistrării de Stat (CÎS) arătau că dânsul era director general la SRL Transpremium. De asemenea, el era fondator la SRL Cristehtrans și administrator și fondator la SRL Cristranscom. În perioada 2013-2014, SRL Cristehtrans a obținut contracte cu statul în sumă totală de 1,7 mln lei. Majoritatea tenderelor câștigate au fost organizate de instituții publice din Anenii Noi. În 2014, SRL Transpremium, specializată în servicii de transport, a obținut două contracte, la fel, în Anenii Noi, în valoare totală de 116.227 de lei. A treia firmă deținută de Serghei Rapcea, SRL Cristranscom, specializată în reparația drumurilor, la fel, a câștigat mai multe tendere în perioada 2014-2015, cu valoarea de peste 18 mln de lei. Chiar în timpul campaniei electorale, SRL Cristranscom a obținut un contract gras  în valoare de 1 mln de lei de la Consiliul Raional Anenii Noi. Celelalte contracte încheiate în 2014 au fost obținute pentru lucrări de reparație a drumurilor din diferite localități ale raioanelor Strășeni, Ștefan Vodă, Anenii Noi și Edineț. În toate aceste raioane, președinții Consiliilor Raionale erau reprezentanți ai Partidului Democrat. 

Anticoruptie.md
03/11/2022Follow us on Telegram

Comentarii