Cine sunt procurorii care au bătut la poarta fostului președinte Igor Dodon

Julieta Savițchi
24/05/2022
Procurorii, la poarta lui Igor Dodon Foto:Anticoruptie.md

Procuratura Anticorupţie a desemnat un grup special, abilitat cu efectuarea investigţiilor în dosarul în care ex-preşedintele Igor Dodon este bănuit pe patru capete de acuzare. Grupul este condus de procurorul Petru Iarmaliuc care în ultimul timp s-a remarcat prin gestionarea mai multor dosare de rezonanţă.

Petru Iarmaliuc este procuror în Procuratura municipiului Chişinău din decembrie 2019, iar toamna trecută a fost delegat în Procuratura Anticorupţie. După ce a primit licenţa în drept, în 2013, Iarmaliuc a studiat şi a muncit mult până să ajungă procuror. A făcut studii la la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, Academia de Administrare Pulică,  Școala doctorală Științe juridice, politice și sociologice, Academia Militară „Alexandru cel Bun” şi Institutul Naţional al Justiţiei.

Petru Iarmaliuc, surprins la percheziţii la Ruslan Popov

Foto: CIJM

Pe lângă studii, a făcut voluntariat în sectorul neguvernamental, dar şi în Procuratura Anticorupţie.

Petru Iarmaliuc are în gestiune şi este implicat în gestionarea mai multor dosare de rezonanţă, cum ar fi cele intentate procurorilor Alexandr Stoianoglo, Ruslan Popov şi Igor Popa, al fostului ministru adjunct de Interne, Ion Ţurcan, al fostului magistrat de la Bălţi, Ion Gheorghieş.

În februarie anul curent, Autoritatea Naţională de Integritate a iniţiat o procedură de verificare a procurorului Iarmaliuc pentru admiterea incompatibilităţii funcţiilor, după un denunţ că acesta este preşedinte al organizaţiei obşteşti Acropola moldovenească. La 15 aprilie, ANI a încetat verificările după ce a constatat că organizaţia a fost o iniţiativă a studenţilor de la facultatea unde studia viitorul procuror, la moment organizaţia nu funcţionează, iar Petru Iarmaliuc nu a fost remunerat pentru activitatea de preşedinte.

Petru Iarmaliuc a raportat pentru anul trecut donaţii din partea rudelor de 24 mii de lei, o casă de locuit la ţară, cu suprafaţa de 44 metri pătraţi, şi terenul aferent. Anul trecut, omul legii şi-a cumpărat un automobil fabricat cu 18 ani în urmă, pentru care a plătit 1500 de euro.

Dorin Compan a fost șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) până în decembrie 2019. Omul legii a revenit în domeniul procuraturii  în februarie 2022.

Dorin Compan

Captură

Compan a solicitat în instanță anularea ordinului lui Alexandr Stoianoglo prin care s-a dispus eliberarea sa din funcție și a obținut câștig de cauză.

Solicitat anterior de reporterul Anticoruptie.md, Dorin Compan s-a arătat mulțumit că a revenit în calitate de „procuror de rând” în Procuratura Anticorupție. „Sunt gata să lupt cu corupții și mi-au fost deja repartizate dosare. Cred că în curând veți auzi”, a declarat Dorin Compan pentru Anticoruptie.md.

Dorin Compan a instrumentat mai multe dosare de rezonanță, inclusiv cel care îl viza pe fostul ministru al Agriculturii, Eduard Grama, pe fostul viceministru al Economiei, Valeriu Triboi, dosarul licitațiilor trucate în medicină, dosarul „tomograf” sau dosarul licitațiilor trucate de primării pentru milioanele de lei din Fondul Ecologic.

Dorin Compan și-a început activitatea în Procuratura Anticorupție în 2007, iar la 7 februarie 2020 a părăsit sistemul din proprie inițiativă. După demisia lui Nicolae Chitoroagă de la șefia PCCOCS, în iulie 2019, Compan a exercitat funcția de șef adjunct al instituției, iar începând cu septembrie același an, a exercitat funcția de șef interimar al PCCOCS.

În decembrie 2019, în contextul verificărilor la Procuratura Aanticorupție și PCCOCS, Compan a revenit în funcția de procuror anticorupție.

Centrul de investigații jurnalistice a publicat în 2020 ancheta La rând după licență: Cinci foști procurori vor să îmbrace roba de avocat, printre care era și Dorin Compan.

Compan a beneficiat de donanții generoase de la părinții de peste hotare. În 2018, a primit din partea părinților săi 39.700 de euro. În acelaşi an, el a câştigat alte 6.000 de euro de la cumetria fiicei sale. În 2019, donațiile pentru familia procurorului au constituit 2.300 de euro.

Julieta Savițchi
24/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii