„Circumstanțele sunt investigate deja”. Procuratura Generală, despre dosarul procurorului Roman Statnîi și Viorel Morari

Ilie Gulca
13/10/2021
Fostul procuror anticorupție, Roman Statnîi

Procuratura Generală a reacționat miercuri la solicitarea deputatului PAS, Lilian Carp, privind verificarea informațiilor cu privire la pretinsa implicare a foștilor procurori Roman Statnîi și Viorel Morari în deposedarea de avere a doi oameni de afaceri.

„Circumstanțele respective sunt investigate deja de către Procuratura Generală în cadrul unei cauze penale, începând cu februarie 2020. Acestea sunt investigate prin prisma infracțiunilor prevăzute de art. 190 alin. (5) (escrocherie), 324 alin. (3) (corupere pasivă), 325 alin. (3) (corupere activă), 326 alin. (3) (trafic de influență), 328 alin. (3) (abuz de serviciu) Cod penal”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Până în prezent, precizează oamenii legii, statutul de învinuit a fost atribuit de către procurorul de caz în privința a două persoane.

„Este vorba de un cetățean al Federației Ruse și un fost procuror, numele cărora pe moment nu pot fi divulgate respectând principiile confidențialității urmăririi penale și prezumției nevinovăției”, a invocat sursa citată.

Deputatul Lilian Carp a solicitat marți, în timpul unei conferințe de presă, Procuraturii Generale să îi ofere informații despre cazul oamenilor de afaceri ruși Kheyman, care au fost arestați, după spusele lor, de către foștii procurori Viorel Morari și Roman Statnîi.

Potrivit unei anchete realizată de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice, în toamna anului 2019, omul de afaceri Evgheny Kheyman, consilier al fostului președinte Igor Dodon, a depus o plângere adresată procurorului general şi fostului șef de stat.

Autorul plângerii susţine că procurorul Roman Statnîi, în complicitate cu un alt om de afaceri, Mukhmat Galaev, i-ar fi fabricat în 2018 dosarul penal la comanda lui Vladimir Plahotniuc și a ex-procurorului general, Eduard Harunjen. Kheyman mai susține în plângerea sa că ar fi fost amenințat de Statnîi și obligat să cedeze bunuri și bani în sumă totală de 1,8 milioane de euro.

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a respins acuzațiile. După spusele sale Procuratura Generală a efectuat o investigație și nu a constatat temei pentru acuzațiile care i-au fost aduse.

După desemnarea lui Alexandr Stoianoglo în funcţia de procuror general, Procuratura Generală a dat curs plângerii lui Kheyman şi a pornit dosar penal pe numele lui Statnîi şi Galaev.

Dosarul a ajuns în gestiunea procurorului Vladislav Căruceru de la Procuratura Generală.

Ilie Gulca
13/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii