Centrul Național Anticorupție (CNA) a desfășurat, săptămâna trecută, mai multe acțiuni în dosare de corupție, soldate cu percheziții, rețineri și sechestre pe bunuri de milioane de lei. Printre cei vizați se numără magistrați, avocați și persoane suspectate de trafic de influență. Totodată, procurorii au primit spre soluționare 26 de cauze penale, iar alte 9 au fost pornite.
Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA a aplicat sechestre pe două mijloace de transport în valoare de aproximativ 400 de mii de lei, într-un dosar privind organizarea migrației ilegale. Totodată, instanțele de judecată au confirmat sechestre pe bunuri de peste 4 milioane de lei, iar 600 de mii de lei au fost preluate în administrarea ARBI.
În cadrul a 12 cauze penale, CNA a efectuat percheziții la patru magistrați, un procuror și trei avocați, suspectați de corupere activă, corupere pasivă și trafic de influență. Potrivit anchetatorilor, aceștia ar fi favorizat soluționarea unor dosare în schimbul unor sume de bani sau alte beneficii ilicite. Un judecător și un avocat au fost arestați preventiv pentru 25 de zile, prin decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. Mai multe persoane care ar fi oferit mită prin avocați intermediari colaborează acum cu anchetatorii CNA.
De asemenea, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentințe în mai multe dosare instrumentate de CNA. Printre acestea, un bărbat a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru tentativa de influențare a obținerii permisului de conducere, iar un avocat a fost obligat să achite 290 de mii de lei și i s-a interzis exercitarea profesiei timp de doi ani. Alte condamnări vizează trafic de influență în cadrul Primăriei Chișinău și tentativa de influențare a unor oficiali pentru clasarea unui dosar penal.
În prezent, două persoane sunt deținute în izolatorul CNA, iar alte 10 sunt arestate și plasate în instituții penitenciare din Chișinău și Bălți.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii