CNA a solicitat ajutor autorităților române pentru localizarea lui Vladimir Plahotniuc

Anticoruptie.md
11/12/2019

Centrul Național Anticorupție (CNA) a anunțat, miercuri, că a adresat, la finele lunii octombrie 2019, un demers către Direcţia Generală Anticorupţie din cadrul MAI din România privind aflarea fostului lider al democraților, Vladimir Plahotniuc, în orașul Iaşi, în perioada 25-28 octombrie 2019.

În demersul semnat de directoarea adjunctă a CNA, Lidia Chireoglo, se arată că instituția solicită părții române identificarea locului aflării lui Plahotniuc, subliniindu-se că acesta ar fi fost la Iași, în zona spitalului Parhon din Copou.

Pe 5 noiembrie, în răspunsul adresat CNA, MAI a informat că demersul a fost redirecţionat către Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Potrivit unui comunicat al CNA, la 4 decembrie 2019, au fost expediate demersuri similare şi la Ambasadele Regatului Unit şi a Statelor Unite ale Americii din Republica Moldova, pentru localizarea ex-președintelui PDM. Totodată, la 10 decembrie 2019, CNA a sesizat Centrul Cooperare Poliţienească Internaţională, Ambasadele României, Statelor Unite ale Americii şi Regatului Unit din Moldova legat de faptul că învinuitul deţine încă o identitate cu acte valabile, eliberată pe numele Novak Vladislav.

Amintim că, Plahotniuc a fost anunțat în căutare internațională și interstatală de către Centrul Național Anticorupție, la sfârșitul lunii octombrie 2019. Se întâmplă după ce fostul politician nu a dat curs citației emise de procurorii anticorupție și nu s-a prezentat în fața organului de urmărire penală.

La 11 octombrie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au emis mandat de arestare pe numele lui Plahotniuc. Șeful Procuraturii Anticorupție de atunci, Viorel Morari, a explicat, în cadrul unui briefing, că procurorii au fost nevoiți să recurgă la această măsură întrucât Plahotniuc nu a dat curs citației de a se prezenta la organul de urmărire penală și nu este sigur că acesta va da curs citațiilor.

Omul legii a declarat că pe numele lui Plahotniuc au fost  pornite două cauze penale. „În primul caz, acesta este învinuit pentru faptul că, în perioada 2013-2015, a organizat o schemă de spălare a banilor prin intermediul unor firme pe care le controla”. Prin această schemă, potrivit lui Morari, au fost spălați, prin firme off-shore,18 milioane de dolari și trei milioane jumătate de euro, proveniți din cele trei bănci devalizate, Banca Socială, Banca de Economii și Unibank.

„Cel de al doilea capăt de acuzare se referă la faptul că, în perioada anilor 2013 -2014, de la Tukumaan Limited au fost efectuate plăți: cu destinaţia „acordare împrumut” către Finpar Invest în valoare totală de 7 204 439 dolari, cu destinația „air transport services for passengers” către Nobil Air în valoare de 381 344 euro, către Abd Asiana Development Limited care a efectuat transferuri băneşti către soţia lui Plahotniuc pe contul deschis la Ablv Bank, valoarea cărora constituie 1 550 000 euro şi 1 140 000 dolari ”, a precizat Viorel Morari.

Omul legii a mai adăugat că temei pentru pornirea urmăririi penale au servit și informațiile parvenite de la autoritățile elvețiene. Cele două cauze au fost conexate într-un singur dosar.

Anticoruptie.md
11/12/2019
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii