VIDEO // CNA, despre schemele șefului Direcţiei Construcţii de la Cantemir cu un om de afaceri: „Au manipulat mai multe licitații și lucrări”

Ilie Gulca
20/01/2021
Valeriu Mocanu. Foto: Facebook.com

Șeful Direcţiei Construcţii, Gospodărie comunală, Dezvoltare locală şi regională din cadrul Consiliului raional Cantemir, Valeriu Mocanu, și un om de afaceri din localitate au fost reținuți, miercuri dimineață, de ofițerii Direcţiei generale teritoriale Sud a Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție. Ei sunt bănuiți că ar fi acționat în complicitate și ar fi comis corupere pasivă și activă în cazul unor licitații privind lucrările de construcția drumurilor.  

„Mai exact, suspecții au manipulat mai multe licitații și lucrări care vizează construcția unor porțiuni de drum din raionul Cantemir. Șeful Direcţiei Construcţii, Gospodărie comunală, Dezvoltare locală şi regională, este bănuit că ar fi pretins și primit mită în valoare de 200.000 de lei de la agentul economic, care a câștigat licitația pentru construcția și reparația drumurilor din raionul Cantemir”, precizează un comunicat al CNA.

„Este vorba de porțiunile de drum L-599.2 –drum de acces spre s. Haragâş; L-607- drum R34-Antoneşti-Leca; L-603- drum R-35-Lărguţa-Cârpeşti-G136, L-609- drum G132-Taraclia-Plopi; Reparația drumurilor în varianta albă-1000m/p). Valoarea totală a lucrărilor care urmau să fie executate, din fondul rutier, este de peste 10,4 milioane de lei.

Potrivit materialelor cauzei, deși în actele oficiale figurează că lucrările au fost executate, de fapt, o parte din acestea au rămas nefinalizate, iar pentru a semna actul de dare în exploatare a drumurilor menționate, agentul economic i-ar fi oferit responsabilului mită în mărime de 200.000 de lei.”

Același funcționar este cercetat și în alte episoade, continuă sursa, în care este bănuit că ar fi pretins mită de la agenți economici sau persoane fizice pentru diferite servicii. Oamenii legii au constatat că, la 27.04.2020, în urma unei licitații publice, Consiliul Raional Cantemir a încheiat contractul de antrepriză cu un SRL local, în valoare de 851.000 de lei, pentru executarea lucrărilor de întreținere de rutină a drumurilor publice locale în raionul Cantemir pentru anul 2020.

„Câteva luni mai târziu, șeful Direcției Construcţii, Gospodărie comunală, Dezvoltare locală şi regională l-ar fi condiționat pe câștigătorul licitației să transmită neoficial executarea lucrărilor uneia din firmele sale, gestionată de interpuși, urmând ca banii, în valoare de 851.000 de lei, să fie însușiți personal de către beneficiarul real al companiei, adică de șeful Direcției.”

„În schimbul acestui serviciu, funcționarul i-ar fi promis antreprenorului că îl va favoriza la alte licitații și va trece cu vederea unele nereguli depistate în cadrul recepției finale a lucrărilor. Totodată, în cadrul acţiunilor de urmărire penală, au fost documentate mai multe cazuri de pretindere şi primire de către șeful Direcției a mijloacelor băneşti de la cetăţeni pentru a semna, în calitate de membru al grupurilor de lucru, actele de recepţie a diferitor construcţii, fără ieşirea la faţa locului.”

„Tot el, abuzând de funcția sa, ar fi întocmit devize de cheltuieli şi oferte de preţuri pentru diferiți agenţi economici, trucând în acest fel licitaţiile organizate de Consiliul raional Cantemir.

Ofiţerii Direcției Generale Teritoriale Sud și procurorii anticorupție au descins cu percheziții la șeful Direcţiei, dar și la doi antreprenori, bănuiți de complicitate la trucarea unor licitații,  neonorarea obligațiilor contractuale privind executarea lucrărilor de reparație a drumurilor, precum și coruperea activă a funcționarilor publici.

În urma perchezițiilor, șeful Direcției și unul dintre antreprenori au fost reținuți pentru 72 de ore, iar un om de afaceri este cercetat în stare de libertate. Aceștia riscă până la zece ani de închisoare, amendă penală și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice, pe o anumită perioadă.”

Ilie Gulca
20/01/2021

Comentarii