CNI a clasat cauza privind averea și proprietățile familiei Balițchi. Șefului Serviciului Vamal: "Jurnaliștii au vrut să mă denigreze"

Anticoruptie.md
31/12/2015
Tudor Balițchi este șef al Serviciului Vamal din 2009. Foto: customs.gov.md

Comisia Națională de Integritate (CNI) a clasat cauza pornită în privința lui Tudor Balițchi, șeful Serviciului Vamal al Republicii Moldova, demarată după ce Centrul de Investigații Jurnalistice și Ziarul de Gardă au relatat că demnitarul ar avea o avere frumoasă, iar rudele acestuia ar fi fondatoare de firme. 

Membrii CNI s-au autosesizat după publicarea investigației "Şase ani la Vamă: afacerile și proprietățile familiei Balițchi" care scotea la iveală că Tudor Balițchi, cel mai longeviv șef al Serviciul Vamal al R. Moldova, locuiește într-un apartament de peste 200 de metri pătrați, înregistrat pe numele surorii sale. Articolul mai arăta că în ultimii ani, sora sa, stabilită în SUA, dar și mama acestuia, medic de profesie, acum pensionară, au devenit proprietarele mai multor terenuri pentru construcții la periferia Chișinăului, care valorează milioane de lei. Tot mama lui Balițchi, în 2015, a fondat, împreună cu directorul Fabricii Rogob, o firmă ce are activități declarate în construcții. Tudor Balițchi și soția sunt și ei fondatori de firme, deşi Legea serviciului în organele vamale îi interzice să „exercite personal sau prin intermediul unui terţ activitate de întreprinzător” și îl obligă să „transmită în administrare fiduciară unei alte persoane, pe perioada serviciului în organul vamal, cota sa (pachetul de acţiuni) din fondul statutar al organizaţiei comerciale”. 

"Declar că niciodată, în niciun mod nu am influenţat prin prisma funcţiei deţinute, activitatea întreprinderilor unde eu cu soţia deţinem cotă-parte sau cineva din rudele noastre. Astfel, procedurile vamale sunt perfectate de colaboratorii vamali din cadrul birourilor vamale, în conformitate cu legislaţia vamală în vigoare în egală măsură cu ceilalţi plătitori vamali prin intermediul sistemului informațional automatizat", a declarat Tudor Balițchi, potrivit actului de constatare, publicat recent pe site-ul CNI. 

Șeful Serviciului Vamal a mai acuzat autorii articolului că au încercat să-l denigreze. "Pot comunica că, informaţiile prezentate în mare parte nu corespund realității, și judecății de valoare, care nu se fundamentează pe nici un substrat factologic real. Prin publicarea unui articol care conține informații intenționat denaturate, autorul nu a urmărit niciun scop legitim, dimpotrivă unicul scop a fost denigrarea mea", a mai spus demnitarul. 

Investigația arată, între altele, că Tudor Balițchi a ajuns în atenția opiniei publice în special din cauza modestelor sale declarații cu privire la venituri și proprietăți. Bunăoară, în declarația din 2012, Balițchi indica un venit anual din salariu de 148.000 de lei, două terenuri, unul pomicol și o grădină, cu o valoare cadastrală de doar 40.000 de lei, un apartament din 1995, de 61,7 m.p. și o încăpere nelocativă de 1,7 m.p., ce ar fi valorat 1.500 de lei, conturi cu 10.000 de euro și acțiuni la patru firme, care, însă, potrivit aceleiași declarații, nu i-ar fi adus venituri. Ultima sa declarație de avere, cea pentru 2014, deși conține date mai consistente, la fel, pare modestă. 

 

 

Anticoruptie.md
31/12/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii