Air Moldova, care ar fi controlată de Ilan Șor, cu mâna întinsă. Ce companii îi preiau clienții

Viorica Mija
17/03/2023
Sursa: CIJM

Air Moldova, compania care l-ar avea în spate pe polticianul fugar, Ilan Șor, va apela la trei companii-partenere, care vor acoperi dificultățile operaționale existente. Este soluția identificată, după ce mai multe zboruri au fost anulate, iar pasagerii nevoiți să caute alte opțiuni.  Totodată, Air Moldova se plânge că ar fi „devenit ținta unei campanii premeditate de denigrare cu scopul de a falimenta compania”. Anticoruptie.md a dezvăluit că privatizarea companiei Air Moldova s-a făcut printr-o schemă care are la bază datorii artificiale, o procedură viciată de concurs și mai multe tranzacții financiare dubioase.

Air Moldova a anunțat că cele trei companii partenere sunt pregătite deja să preia pasagerii Air Moldova. Este vorba de un avion al unei companii moldo-române, altul al unei companii bulgare, iar a treia navă aparține unui operator din Croația. 

Compania a publicat și fotografii cu navele celor trei companii, surprinse pe Aeroportul Internațional din Chișinău.

„Partenerii și prietenii noștri la datorie pe Aeroportul Internațional Chișinău, pregătiți pentru a opera zborurile companiei Air Moldova - SkyUp Airlines , ETF Airways, ALK Airlines”, a notat compania. 

Miercuri, Autoritatea Aeronautică Civilă (AEC) a decis să impună restricții privind vânzarea biletelor în cazul companiei Air Moldova. Aceasta are interdicția de a comercializa bilete în avans, dacă perioada până la zborul efectiv depășește trei luni. Și ministra Infrastructurii, Lilia Dabija, a menționat că Air Moldova se confruntă cu mari probleme financiare, având datorii atât la achitarea serviciilor, cât şi a taxelor aeroportuare. Informația a fost negată de către reprezentanții Air Moldova.
La rândul său, premierul Dorin Recean a declarat că Air Moldova ar avea dificultăți financiare. „Este rezultatul unei fraude comise anterior. Este, la fel, o companie legată de gruparea Șor, care a dus compania în situația financiară precară în care se află și în imposibilitatea de-ași onora obligativitatea față de cetățeni”, a spus Recean.

Compania aeriană precizează într-un comunicat difuzat vineri, 17 martie, că ar fi supusă unei campanii de denigrare.

„Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC), ne impune limite de comercializare a biletelor, care este o ingerință în activitatea comercială a companiei, o stopare în mod abuziv a activității comerciale în plin sezon de operare. Suntem intenționat lipsiți de posibilitatea de a depăși dificultățile operaționale și financiare existente, cu scopul de a ne distruge. Abuzul AAC față de activitatea Air Moldova, a luat amploare în 2022. AAC tergiversează intenționat procesul de aprobare a zborurilor. Din 28 noiembrie 2022, Air Moldova a înaintat cererea de aprobarea a 5 zboruri noi. Deși regulamentul prevede un termen nu mai mic de 45 zile înainte de operarea zborului, Air Moldova a solicitat autorizațiile cu peste 118 zile înainte de zbor. Până în prezent AAC nu emite autorizații de zbor pentru destinațiile solicitate”, se arată în comunicat.

În octombrie 2018, compania de stat „Air Moldova” a fost scoasă la privatizare și cumpărată cu 1,2 miliarde de lei de compania „Civil Aviation Group SRL”, înregistrată doar cu o lună înainte de către un grup de investitori. Comisia parlamentară de anchetă care a investigat procesul de privatizare a depistat mai multe nereguli la pregătirea și desfășurarea procesului de vânzare și a declarant că ar exista  motive pentru rezilierea contractului semnat cu „Civil Aviation Group”.

Viorica Mija
17/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii