Compania AIR Moldova, obligată să achite prejudicii unui cetățean al Austriei pentru întârzierea zborurilor programate

Julieta Savițchi
14/09/2019

Cetățeanul Austriei, Raphael Kubysta, urmează să fie despăgubit moral cu 500 de euro de către Compania AIR Moldova pentru abaterile de la graficul zborurilor planificate. Curtea Supremă de Justiție a mai obligat întreprinderea aeriană să-i achite austriacului 600 de euro drept cheltueli de judecată și 3290 de lei pentru traduceri.

Raphael Kubysta a depus o plângere în Judecătoria Chișinău în mai 2018. Petiționarul a invocat  că a procurat bilet de zbor tur-retur, Viena-Chișinău-Viena, pentru zilele de 17 și 24 iulie 2017. Ora plecării pentru data de 17 iulie era 08:40, dar s-a modificat cu o întârziere de două ore, reclamantul sosind în Chişinău la ora 13:55 în loc de 11:20.

Cât privește zborul de pe datas de 24 iulie, Chișinău-Viena, a fost anulat. Cei de la AIR Moldova i-au propus lui Kubysta un alt zbor, peste patru zile, dar acesta nu a acceptat pe motiv că nu dispunea de mijloace financiare suplimentare pentru cazare și hrană. Mai mult, acesta trebuia să ajungă pe data de 24 iulie la Viena pentru a-și onora obligațiunile stipulate într-un contract.

Vienezul a fost nevoit să accepte cursa Chișinău-Varșovia, iar de acolo să ia cursa spre Viena. Astfel, în loc de ora 08.00, Raphael Kubysta a ajuns la Viena la ora 21.17. Acesta a mai menționat în plângerea sa că AIR Moldova nu l-a aprovizionat cu hrană și băuturi calde pentru timpul cât a fost nevoit să aștepte.

Reclamantul nu s-a prezentat la întâlnirea programată pentru data de 24 iulie și a ratat un onorariu de 2537 de euro. Kubysta a mai spus că nu i s-а oferit posibilitatea de a face apeluri telefonice gratuite clientului său din Austria, fapt care ar fi putut exclude pierderea onorariului.

Reprezentantul AIR Moldova a motivat anularea zborului Chișinău-Viena din 24 iulie prin faptul că aparatul de zbor avea defecțiuni tehnice care ar fi condus la prăbușirea lui.

Julieta Savițchi
14/09/2019

Comentarii