Compania AIR Moldova, obligată să achite prejudicii unui cetățean al Austriei pentru întârzierea zborurilor programate

Julieta Savițchi
14/09/2019

Cetățeanul Austriei, Raphael Kubysta, urmează să fie despăgubit moral cu 500 de euro de către Compania AIR Moldova pentru abaterile de la graficul zborurilor planificate. Curtea Supremă de Justiție a mai obligat întreprinderea aeriană să-i achite austriacului 600 de euro drept cheltueli de judecată și 3290 de lei pentru traduceri.

Raphael Kubysta a depus o plângere în Judecătoria Chișinău în mai 2018. Petiționarul a invocat  că a procurat bilet de zbor tur-retur, Viena-Chișinău-Viena, pentru zilele de 17 și 24 iulie 2017. Ora plecării pentru data de 17 iulie era 08:40, dar s-a modificat cu o întârziere de două ore, reclamantul sosind în Chişinău la ora 13:55 în loc de 11:20.

Cât privește zborul de pe datas de 24 iulie, Chișinău-Viena, a fost anulat. Cei de la AIR Moldova i-au propus lui Kubysta un alt zbor, peste patru zile, dar acesta nu a acceptat pe motiv că nu dispunea de mijloace financiare suplimentare pentru cazare și hrană. Mai mult, acesta trebuia să ajungă pe data de 24 iulie la Viena pentru a-și onora obligațiunile stipulate într-un contract.

Vienezul a fost nevoit să accepte cursa Chișinău-Varșovia, iar de acolo să ia cursa spre Viena. Astfel, în loc de ora 08.00, Raphael Kubysta a ajuns la Viena la ora 21.17. Acesta a mai menționat în plângerea sa că AIR Moldova nu l-a aprovizionat cu hrană și băuturi calde pentru timpul cât a fost nevoit să aștepte.

Reclamantul nu s-a prezentat la întâlnirea programată pentru data de 24 iulie și a ratat un onorariu de 2537 de euro. Kubysta a mai spus că nu i s-а oferit posibilitatea de a face apeluri telefonice gratuite clientului său din Austria, fapt care ar fi putut exclude pierderea onorariului.

Reprezentantul AIR Moldova a motivat anularea zborului Chișinău-Viena din 24 iulie prin faptul că aparatul de zbor avea defecțiuni tehnice care ar fi condus la prăbușirea lui.

Julieta Savițchi
14/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii