Concesionarea după Lazăr: fostul ministru propune versiunea sa despre judecarea cauzei în care Ilan Șor a obținut dreptul să exploateze Aeroportul Internațional Chișinău

Ilie Gulca
17/05/2024
Valeiu Lazăr, viceprim-ministru, ministru al Economiei al Republicii Moldova, stânga, (25 septembrie 2009 – 2 iulie 2014). Foto: europalibera.org

Fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, relatează versiunea sa despre felul în care evoluează judecarea dosarului concesionării Î.S. Aeroportului Internațional Chișinău soldată, după estimările procurorilor, cu prejudicii de 392 de milioane de lei, dosar în care sunt învinuiți înalți demnitari, inclusiv fostul premier Iurie Leancă, și de care a scăpat fostul democrat Vladimir Cebotari, fost membru al Comisiei de concurs pentru selectarea câştigătorului licitaţiei de privatizare a Aeroportului și fost președinte al Comisiei privind evaluarea contractului de concesionare a Aeroportului.

Într-o pagină web creată de ex-viceprim-ministrul, ministrul Economiei (25 septembrie 2009 – 2 iulie 2014), „pentru a face mai multă transparență” în examinarea dosarului cu privire la concesionarea Î.S. Aeroportul Internațional Chișinău, Valeriul Lazăr susține că în perioada mai 2023 – februarie 2024 cauza a fost examinată de completul de judecători Dj. Chistol, T. Bivol și P. Păun.

„În cadrul acestor ședințe au fost examinate subiecte atribuite prin lege fazei preliminare ale procesului de judecată – cereri ale părților referitoare la plângerile nesoluționate în conformitate cu art. 313 CPP, listele probelor și ale martorilor (printre care membrii Guvernului Republicii Moldova din perioada anilor 2012-2013) etc.”, relatează el.

Pe 12 aprilie 2024, continuă fostul ministru, a fost reluată ședința întreruptă pe 9 februarie, în sala de ședințe prezentându-se un alt complet de judecată – judecătorii S. Bleșceaga, O. Bejenari și V. Budeci – decât cel stabilit inițial și care a examinat cauza peste zece luni de zile.

„Avocații apărării (susținuți de inculpați) au solicitat unanim explicații și accesul la actele care au stat la baza schimbării completului de judecată și, respectiv, timp pentru examinarea și pronunțarea pe marginea acestora”, a precizează Valeriu Lazăr.

Trebuie spus că una dintre judecătoarele din fostul complet, Djeta Chistol, a depus cerere demisie pe 3 mai, înainte de pronunțarea sentinței de achitare a lui Vlad Filat în dosarul în care este învinuit de spălare a aproximativ 13 milioane de lei proveniți de la Banca de Economii.

Valeriu Lazăr consideră că dosarul concesionării Î.S. Aeroportului Internațional Chișinău a fost transmis „prematur” în instanța de judecată întrucât procurorii, subliniază el, „nu au clarificat toate aspectele legate de scopul și modalitatea de concesionare a activelor Aeroportului și nu au înlăturat lacunele fundamentale din dosar”.

În plus, Valeriu Lazăr invocă, printre altele, că procurorii au refuzat că dispună efectuarea „unei expertize economice și financiare independente și profesioniste”.

„Mai mult, am atenționat că există o decizie definitivă și executorie a Curții de Apel Chișinău (din noiembrie 2022) de reziliere a contractului de concesionare a activelor AIC pe motiv de neîndeplinire a obligațiilor contractuale legale”, a subliniat el. „Astfel, se prezumă că acest contract este perfect valabil, respectiv fiind rezultat dintr-un proces decizional neviciat din perspectiva legalității.”

În cronologia dosarului, Valeriu Lazăr evocă faptul că pe 5 septembrie 2019 procurorul general-interimar Dumitru Robu a emis ordonanță de pornire a urmăririi penale în privința foștilor deputați Ilan Șor, Petru Jardan, Vladimir Cebotari, precum și a altor persoane care au participat la comiterea faptelor menționate în ordonanță, exercitarea urmăririi penale fiind pusă în sarcina Procuraturii Anticorupție.

În iunie 2021, Vladimir Cebotari a fost scos de sub urmărire penală. Procuratura Anticorupție a tras concluzia că, în calitate de membru al Comisiei de concurs cu privire la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, Cebotari a acționat în limitele atribuțiilor legal acordate.

● Potrivit procurorului general interimar D. Robu, Cebotari a făcut parte din Comisia de concurs pentru selectarea câştigătorului licitaţiei de privatizare a Aeroportului Internaţional Chişinău. Totodată, fruntașul PDM a fost președintele Comisiei privind evaluarea contractului de concesionare a Aeroportului.

Pe 29 iulie 2022, Valeriu Lazăr spune că a fost recunoscut bănuit împreună cu „alte persoane din componența Grupului de lucru pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru concesionarea activelor AIC.

Pe 27 februarie 2023, procurorul de caz a decis să disjungă cauza care îi vizează pe Iurie Leancă, Valeriu Lazăr, Tudor Copaci, Angela Susanu, Maria Șendilă, Petru Jardan, Alexandru Ciutac, Alla Țubari.

Dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău a ajuns pe masa magistraților în mai 2023.

În calitate de învinuiți în dosarul cu pricina figurează fostul premier Iurie Leancă, ex-ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, fostul director al Agenției Proprietății Publice, Tudor Copaci, fostul director general interimar al ÎS Aeroportul Internațional Chișinău, Petru Jardan, precum și al alți funcționari publici.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a spune în mai 2023 că în privința celor opt învinuiți există probe incontestabile.

Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice a realizat în ultimii ani mai multe investigații pe subiectul concesionării Aeroportului Chișinău și a scos în vileag scheme, interese și proceduri fraudate. Investigațiile pot fi citite AICI și AICI.

Ilie Gulca
17/05/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii