Condamnat în lipsă. Curtea Constituțională a dat drum verde pentru judecarea lui Vlad Plahotniuc

Anticoruptie.md
01/10/2022
Sursa: Roveliu Buga/ AP

Curtea Constituțională a respins sesizarea apărătorilor politicianului fugar, Vlad Plahotniuc, în care au făcut referire la neconstituționalitatea unor prevederi din legea ,,condamnării în lipsă”. Astfel, fostul lider PDM poate fi judecat în continuare la distanță.

Pe 9 septembrie curent, Procuratura Anticorupție a început procedura de finalizare a urmăririi penale în lipsa învinuitului Vladimir Plahotniuc în dosarul denumit generic „Frauda Bancară”. Acuzatorii și-au bazat demersurile pe recentele modificări de ordin legislativ care permit finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului

„La 22 august 2022, procurorul de caz a înaintat un demers judecătorului de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău sediul Ciocana prin care a solicitat acordul pentru finalizarea urmăririi penale, în lipsa învinuitului Plahotniuc Vladimir”, anunță Procuratura Anticorupție.

Totuși, acuzatorii au fost nevoiți să aștepte decizia Judecătoriei Chișinău sediul Ciocana, după ce avocații lui Vlad Plahotniuc  au înaintat o cerere privind ridicarea excepției de neconstituționalitate a noilor prevederi introduse recent în Codul de procedură penală, care permit finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului.

Vladimir Plahotniuc a fost pus sub acuzare pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor. Episodul incriminat acestuia are ca referință perioada anilor 2013-2015, atunci când învinuitul a primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor prin persoane interpuse, mijloace financiare în sumă de peste 39 milioane dolari SUA și 3.5 milioane Euro, care aveau ca origine, credite bancare obținute fraudulos de la BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA și BC „Banca de Economii” SA.

Anticoruptie.md
01/10/2022Follow us on Telegram

Comentarii