Un bărbat de 34 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare pentru falsificare de bani și escrocherie. Sentința a fost pronunțată recent de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, conform unui comunicat emis de Procuratura Generală.
Potrivit anchetei, inculpatul a pus în circulație bancnote contrafăcute de 100 de euro, folosindu-le pentru achiziționarea a două motociclete, tranzacții evaluate la aproximativ 66 800 de lei, conform cursului valutar stabilit de Banca Națională a Moldovei la momentul respectiv.
De asemenea, acesta a fost găsit vinovat de escrocherie, după ce, în 2023, a indus în eroare o persoană sub pretextul facilitării unei vacanțe în Turcia. Pretinzând că poate obține pachete turistice la preț redus, bărbatul a încasat 3 900 de euro, fără a furniza serviciile promise și fără a returna suma.
Instanța l-a condamnat la un an de detenție pentru escrocherie și la 5 ani pentru punerea în circulație a banilor falși, aplicând o pedeapsă finală de 5 ani și 6 luni de închisoare în regim semiînchis, prin cumul parțial al pedepselor. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Centru.
Jurnaliștii de la Centrul de Investigații Jurnalistice au dezvăluit în ancheta Mii de cazuri de circulație a banilor falși în 2024. Care sunt cele mai contrafăcute bancnote că numărul și valoarea bancnotelor false identificate în anul 2024 au crescut semnificativ, depășind, în primele nouă luni, totalul din 2023. Dacă anterior falsificatorii preferau bancnota de 100 de lei, acum principala țintă este cea de 200 de lei. De asemenea, numărul dosarelor penale pentru fabricarea și circulația banilor falși s-a dublat față de 2023.
În perioada 2022-2024, au fost documentate 5338 de cazuri de circulație a bancnotelor false și deteriorate. În 2024, cele mai falsificate bancnote au fost cele de 200 de lei, 100 de dolari și 50 de euro. Totuși, în ultimii trei ani, niciun cetățean nu a raportat benevol deținerea unor astfel de bancnote.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii