Conflict deschis între bașcanul Irina Vlah și ANI. Cum răspunde ANI acuzațiilor

Tatiana Gherța
08/06/2023
Sursa: CIJM

Autoritatea Națională de Integritate respinge acuzațiile venite din partea bașcanului în exercițiu al Găgăuziei, Irina Vlah, cu privire la inițierea controlului la comanda Președinției. Reacția vine după ce acum două zile, Irina Vlah a anunțat că a recepționat solicitarea ANI și a acuzat autoritatea că acțiunea este una făcută la comanda șefei statului, Maia Sandu.

ANI menționează că respectă legislația și că efectuează controalele în baza informațiilor publice și nu la comandă. 

„„În legătură cu postarea Irinei Vlah din 06 iunie 2023, care indică mesajul indirect că Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a reacționat la comanda Președinției, ANI informează că pe cazul dat s-a autosesizat în baza unei investigații jurnalistice publicate în presă: https://protv.md/politic/garderoba-de-elita-a-bascanului-gagauziei-sau-cum-irina-vlakh-a-cheltuit-pe-haine-mai-mult-decat-salariul-anual-foto---2655245.html cu referire la nokta.md. Precizăm că inspectorii de integritate respectă legislația. Totodată menționăm că potrivit prevederilor Legii 132/2016 cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, controlul din oficiu a averii și intereselor personale se inițiază și în baza informațiilor publice”, se menționează în comunicatul emis de ANI.

Autoritatea anunță că pe parcursul anului 2022 inspectorii de integritate au depus 43 de autosesizări. 

Amintim că, Irina Vlah a venit cu o reacție la o zi distanță de la recepționarea solicitării, doar că nu în adresa inspectorului de integritate, dar șefei statului, Maia Sandu. Vlah a dat de înțeles că aceste controale ale ANI sunt de fapt făcute la comanda Maiei Sandu, pe care a îndemnat-o să identifice schemele oamenilor din anturajul propriu. 
„Schema Maiei Grigorievna (n.r. Maia Sandu) de denigrare a oponenților politici funcționează ireproșabil: mai întâi presa afiliată cu așa – zise „investigații” făcute la comanda președintelui- dictator, ferma de troli, instituțiile de profil controlate, presa! Dragă Maia Grigorievna, ai confundat metodele de luptă politică specifice regimului democratic cu cele caracteristice regimul autoritar! MASURA, doamna președintă! Mai întâi, vezi „schemele” oamenilor din anturajul propriu. Acolo se ascund marii corupți, nu în „garderoba” Irinei Vlah!”, a punctact Irina Vlah pe pagina ei de facebook. 

Am solicitat o opinie de la Președinția Republicii Moldova privind declarațiile Irinei Vlah. Responsabilii de comunicare au menționat atunci că instituția prezidențială nu va comenta și nu va da note acestor învinuiri. 

Tatiana Gherța
08/06/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii