Consecințele protestului veteranilor Războiului de pe Nistru de la Guvern: Dosar penal pentru dezordini în masă

Julieta Savițchi
12/03/2020

Direcția de Poliție a municipiului Chișinău (DPC)  a intentat un dosar penal pentru dezordini în masă în legătură cu protestul antiguvernamental al veteranilor Războiului de pe Nistru din data de 2 martie. Potrivit unor surse din Procuratura Chișinău, printre suspecții în dosar ar figura și câțiva din deputații grupului Pro Moldova, desprinși recent din Partidul Democrat.

Natalia Stati, ofițer de presă al DPC, a confirmat pentru portalul anticoruptie.md intentarea dosarului pentru dezordini în masă. „Acum poliția investighează circumstanțele, lucrează la identificarea organizatorilor și a provocatorilor din timpul protestului”, a precizat Stati.

Articolul 285 din Codul Penal prevede o pedeapsă de la 4 la 8 ani de închisoare pentru organizarea sau conducerea unei acțiuni de dezordine în masă, însoţită de aplicarea violenţei, și de la 3 la 7 ani pentru participarea la astfel de manifestații.

Surse din Procuratură ne-au comunicat că printre suspecții organizării protestelor ar figura și deputatul Grigore Repeșciuc, fost primar al orașului Căușeni, care ar fi organizat deplasarea combatanților la Chișinău cu microbuzele deținute de firma de transport înregistrată pe numele soției sale.

Solicitat de portalul anticoruptie.md, deputatul Repeșciuc a declarat că nu cunoaște despre intentarea dosarului, nu a fost citat de oamenii legii, însă cunoaște că este investigat de procurori.

„Mi-au comunicat surse din Poliția din Căușeni, că s-au interesat de mine, că au întrebat dacă eu am organizat veteranii. Cu soția nu am avut discuții la acest subiect. Nu este exclus că cineva ar fi semnat un contract cu agentul economic. Nu cunosc, dar dacă este un astfel de contract, atunci nu-i nimic ilegal. Dacă cineva a plătit pentru închirierea mijlocului de transport, firma i l-a pus la dispoziție. Firma soției dispune de patru unități de transport. În Căușeni sunt întreprinderi care au și peste o sută de mașini. Cred că guvernarea încearcă să se răzbune pe mine”, a spus deputatul Repeșciuc, unul din membrii grupului „ProMoldova”.

Solicitat de reporterii anticoruptie.md, Anatolie Macovei, unul din liderii veteranilor, a declarat că protestul din 2 martie nu poate fi considerat o dezordine în masă și că veteranii au protestat fiind nemulțumiți de atitudinea guvernării față de ei. Nu a fost un protest doar al veteranilor Războiului de pe Nistru, a fost veterani care au participat la diferite războaie, inclusiv în Afganistan. Oamenii au stat în Piața Marii Adunări Nașionale de dimineață până noaptea, fiind neglijați de conducerea țării. Abia seara târziu premierul Chicu a acceptat să negocieze cu reprezentanții protestatarilor. Se vehiculează că suntem manipulați de anumite forțe politice. Nu este adevărat, noi ne apărăm doar drepturile noastre”, a spus Macovei.

Un alt lider al veteranilor Războiului de pe Nistru, Constantin Covrig, consideră că printre protestatari au fost infiltrați provocatori în scopul deturnării protestului. „Bărbatul care a spart ușa Guvernului cu buzduganul nu este veteran de război. Nu știm de unde s-a luat acolo, cine l-a trimis, cu ce scop a provocat la violență. Ridică semne de întrebare și faptul că atunci cînd acesta s-a apropiat cu buzduganul de Guvern nu a fost oprit de nimeni, instituția aproape că nu era păzită, acoloo fiind doar vre-o trei polițiști”, a declarat Covrig.

Reporterii Anticorupție.md l-au contactat pe Vasile Sinigur, bărbatul care a spart cu buzduganul sticla de la ușa Guvernului, care a declarat că nu cunoaște despre dosar și nici nu a fost citat de forțele de ordine. „Dodon și ceilalți din anturajul său încalcă Constituția și trebuie să răspundă penal, dar nu veteranii neglijați ani la rând”, a declarat Sinigur.

Amintim că la data de 2 martie câteva sute de veterani ai Războiului de pe Nistru, dar și activiști civici, veniți să comemoreze aniversarea a 28-a de la începutul Războiului din regiunea transnistreană, au organizat un protest de amploare în fața clădirii Guvernului. Protestatarii au blocat circulația pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, iar unul dintre ei, înarmat cu un buzdugan, a spart ușa din sticlă de la intrarea în sediul Guvernului.

Veteranii războiului de pe Nistru s-au arătat nemulțumiți de mărimea îndemnizației pe care o primesc, de cca 300 de lei, dar și de atitudinea actualei guvernări față de conflictul militar din 1992. Mai mulți participanți la proteste s-au arătat nemulțumiți de politica pro-rusă a președintelui Igor Dodon, dar și de declarația ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, precum că Armata a 14-ea a venit în Republica Moldova în 1992 pentru a opri vărsarea de sânge.

Prim-ministrul Ion Chicu a lansat critici în adresa protestatarilor și i-a chemat la calm. „Regretăm că unii oameni s-au lăsat conduși din umbră de forțe care doresc destabilizarea Republicii Moldova, prin ură, agresiune și dezbinare socială. Sperăm să ajungă la conștiința lor că au greșit. Fac un apel către toți la calm și înțelepciune. Doar în conciliere și înțelegere vom asigura buna dezvoltare a țării și reîntregirea noastră teritorială”, a adeclarat premierul.

Și președintele Igor Dodon a venit cu o reacție similară, dând de înțeles că în spatele protestului ar sta fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc.

Julieta Savițchi
12/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii