Consecințele tergiversării unui dosar contravențional: Om de afaceri, despăgubit cu trei mii de lei

Julieta Savițchi
05/09/2019

Nicolae Terzi, om de afaceri din Chișinău, urmează să fie despăgubit de stat cu trei mii de lei, după ce, în 2016, a fost amendat nejustificat de Fisc cu 2500 de lei. Decizia irevocabilă a fost luată, miercuri, de Curtea Supremă de Justiție.

Bărbatul s-a adresat în instanța civilă, la 7 septembrie 2018, solicitând recunoașterea încălcării dreptului la examinarea în termen rezonabil a cauzei contravenționale şi încasarea de la bugetul de stat a sumei de 20 000 de lei cu titlu de reparare a prejudiciului moral. În motivarea acțiunii, reclamantul a indicat că, la 3 noiembrie 2016, Inspectoratul Fiscal din sectorul Râșcani al Capitalei a întocmit pe numele său un proces verbal pentru că nu a depus, în termen, cerere de insolvabilitate, aplicându-i o amendă de 2500 de lei.

La 11 noiembrie 2016, Nicolae Terzi a contestat decizia Fiscului. La 6 martie 2018, Judecătoria Chișinău a admis contestația lui Terzi și a anulat  procesul verbal cu privire la contravenție.

Ulterior, Terzi s-a adresat în instanța civilă, menționând tergiversarea examinării cauzei contravenționale de instanțele judecătorești, cu 450 de zile. Reclamantul a invocat că instanțele naționale au încălcat dreptul la examinarea cauzei contravenționale în termen rezonabil, încălcând grav drepturile, libertățile şi interesele sale legitime.

Judecătoria Chișinău a admis parțial cererea lui Nicolae Terzi și a decis ca omul de afaceri să fie despăgubit moral cu 7843 de lei. Curtea de Apel Chișinău a micșorat suma până la trei mii de lei, iar Curtea Supremă de Justiție a lăsat în vigoare decizia instanței de apel.

Julieta Savițchi
05/09/2019

Comentarii