Consilierul lui Șor din orașul Codru a înregistrat cheltuieli de 66 de ori mai mari decât salariul încasat

Anticoruptie.md
05/12/2023
moldovacurata.md

Consilierul partidului neconstituțional Șor din orașul Codru, municipiul Chișinău, Serghei Diacov, nu a putut justifica o diferență de peste 400 mii de lei dintre veniturile și cheltuielile făcute în 2019. Constarea a fost făcută de Autoritatea Națională de Integritate (ANI), care emis și un act în acest sens. Dacă actul va rămâne definitiv, acesta va fi lipsit de dreptul de a mai exercita o funcție publică pe o perioadă de trei ani. 

După aproape an de la recepționarea unei sesizări, care face trimitere la o investigație jurnalistică legate de vânzarea bunurilor imobile ale Băncii de Economii (BEM) și în care este vizat și consilierul orașului Codru, Serghei Diacov, ANI a identificat mai multe neconcordanțe între veniturile declarate de funcționar și cheltuielile făcute de acesta.

Urmare a investigărilor făcute, „inspectorul de integritate a constatat prezența unei diferențe substanțiale în anul 2019 în mărime totală de 466.890 de lei între averea dobândită, veniturile obținute și cheltuielile realizate de către subiect și membrii săi de familie”. Banii pentru care nu a putut fi justificată proveniența au fost folosiți pentru achiziția unui bun imobil.

„Pentru anul fiscal 2019 s-a stabilit o diferență substanțială în mărime 466.890 de lei ce a fost generată de alimentarea contului cu numerar și anume la data de 14.05.2019, care ulterior au fost transferați pentru procurarea bunului imobil obținut în baza contractului de vânzare-cumpărare a obiectului la licitație din 16.07.2019. Diferența stabilită depășește de cel puțin 66 de ori salariul mediu lunar obținut în perioada de declarare de către subiectul declarării și membrii familiei acestuia. Or, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 21/2019 salariului mediu lunar pe economie aprobat pentru anul 2019 s-a stabilit în mărime de 6.975 de lei)”, se arată în actul de constatare.

În același timp, Diacov a uitat să indice în declarațiile de avere calitatea de fondator și administrator a unor firme. În răspunsurile transmise inspectorului, funcționarul a declarat că două dintre acestea au fost fondate în 1990, iar de atunci nu a mai știut  de existența, nu a efectuat careva tranzacții și nici măcar nu a participat la procesul de lichidare. Diacov a ținut să precizeze că de la intrarea legii în vigoare nimeni nu a oferit instruiri cu privire la regulile de utilizare a portalului și modul de depunere a declarației, iar la serviciul asistență telefonică fie nu răspunde, fie este mereu ocupat. 

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv și irevocabil odată cu pronunțarea unei hotărâri judecătorești, atunci funcționarul se decade din dreptul de a exercita o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, inclusiv mandatul de consilier, pe o perioadă de trei ani.

În același timp va fi inclus în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcţie publică sau de demnitate publică.

Anticoruptie.md
05/12/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii