Consiliul Superior al Procurorilor, în apărarea fratelui primarului de Boldurești, cercetat pentru accidentul rutier soldat cu decesul unui minor

Anticoruptie.md
22/02/2024
colaj CIJM

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) s-a autosesizat pe marginea informației apărute în spațiul public referitoare la presupusa implicare a unui procuror în acțiuni ce denigrează statutul procurorului. Mai exact, primarul de Boldurești și ex-șef al IP Nisporeni, Nicanor Ciochină, bănuit că s-ar fi aflat la volanul automobilului care a tamponat mortal un minor în vârstă de 14 ani, ar fi fost ajutat de către un factor de decizie din cadrul Procuraturii raionale Nisporeni ca să ducă în eroare ancheta pentru a se eschiva de la răspundere. 

Pulsmedia.md a scris, citând sursele sale, că primarul de Boldurești ar fi fost ajutat să ascundă urmele infracțiunii de șeful adjunct al Procuraturii Nisporeni, Grigore Ciochină, care este și fratele său. 

Anticoruptie.md a solicitat un comentariu în acest sens de la serviciul de presă al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), dacă este sau nu anchetat și Grigore Ciochină în acest caz, dar nu ne-au fost oferite mai multe detalii.  

Între timp, CSP s-a autosesizat șii a declarat că informațiile care fac referință la implicarea procurorului „afectează grav reputația acestuia, precum și imaginea instituției Procuraturii în ansamblu”.

„În acest context, Consiliul Superior al Procurorilor atrage atenția asupra imperativului respectării mersului urmăririi penale și asigură persoanele interesate că sunt întreprinse toate acțiunile pentru stabilirea circumstanțelor pe caz”, se menționează în comunicatul CSP.  

În același timp, „Consiliul subliniază că „orice om trebuie considerat nevinovat până la probarea culpabilității sale”, de aceea, în lipsa elementelor probatorii, afirmațiile lansate în spațiul public se încadrează în aria presupuselor acuzații, până la pronunțarea unei decizii pe acest caz. Totodată, Consiliul Superior al Procurorilor s-a autosesizat și asigură opinia publică că acționează în strictă conformitate cu prevederile legislației Republicii Moldova și în interesul cetățenilor”.

Menționăm că accidentul rutier a avut loc în data de 19 februarie. Urmare a acestuia un minor de 14 ani a fost tamponat mortal de o mașină, iar șoferul a fugit de la fața locului, lăsând minorul acolo. 

La două zile distanță, poliția a anunțat că a reținut un bănuit în acest caz. Acesta s-a dovedit a fi primarul localității Boldurești, Nisporeni, Nicolae Ciochină. Chiocină ar fi încercat să ducă în eroare de nenumărate ori Poliția, pentru a se eschiva de la răspundere. În prima fază, acesta a montat plăcuța cu numărul de înmatriculare pe o mașină de marcă identică celei implicate în accident (o Dacia Duster de culoare albă). Mașina a fost anunțată în orientare, iar suspectul a deconectat telefonul și nu s-a prezentat nici la domiciliu și nici la locul de muncă. 

În seara zilei de marți, 20 februarie, în jurul orei 22:00, acesta a înscenat un accident rutier cu implicarea mașinii deteriorate, pentru a ascunde urmele accidentului în care a fost tamponat copilul.

La câteva ore distanță a mai fost identificat un suspect, care l-a ajutat pe primarul de Boldurești, Nisporeni, să ascundă urmele accidentului. Este vorba de un medic stomatolog, care l-a ajutat pe primar să găsească o mașină identică cu cea implicată în accident. Tot el a participat la montarea plăcuței cu numărul de înmatriculare pe altă mașină, pentru a duce în eroare oamenii legii.

Pe caz a fost pornită o cauză penală care se află în gestiunea procurorilor din Chișinău.

   

Anticoruptie.md
22/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii