Constantin Țuțu va apărea din nou pe banca acuzaților. Fostul deputat, învinuit pe două capete de acuzare

Julieta Savițchi
11/05/2020

Procuratura Anticorupție a anunțat luni că a finalizat și expediat în instanță dosarul în care fostul deputat Constantin Țuțu este învinuit de trafic de influență și escrocherie în proporții deosebit de mari. Anunțul vine la câteva zile după ce președintele Igor Dodon a declarat că dosarul Țuțu a fost deja exepediat în instanță.

Constantin Țuțu este învinuit pentru că ar fi pretins și luat 20 de mii de euro de la apropiații unui bărbat care se afla în arest, în toamna anului 2017. Țuțu ar fi promis că ar avea influență asupra procurorilor, astfel încât aceștia să nu prelungească termenul arestului preventiv în privința bărbatului. Urmărirea penală a fost pornită la data de 18 septembrie 2019, pe faptul traficului de influență în proporții deosebit de mari. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă pedeapsa cu amendă de până la 300.000 de lei sau pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de până la șapte ani.

Constantin Țuțu mai este învinuit și într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită, însă urmărirea penală continuă, procurorii fiind în așteptarea concluziilor Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale pentru a lua o decizie.

Constantin Țuțu s-a predat benevol forțelor de ordine moldovenești la 27 martie, la punctul de trecere a frontierei Leușeni. În aceeași zi, procurorii anticorupție l-au audiat și au renunțat la aplicarea arestului preventiv în privința fostului democrat, deși pe numele acestuia exista un mandat de arestare. Țuțu și-a asumat obligațiunea de a nu părăsi Chișinăul pentru următoarele 30 de zile. Ulterior, procurorii i-au prelungit cu încă 30 de zile restricția.

Surse din Procuratură au declarat că fostul democrat ar fi negociat la greu cu factori de decizie din Procuratura Generală revenirea sa în Republica Moldova. Pentru a putea să se întoarcă acasă în plină pandemie de Covid-19 și să nu fie plasat în arest preventiv, fostul democrat l-ar fi denunțat procurorilor pe consăteanul și vecinul său, Vladimir Mardar, alias Vova Tătăroi, făcând posibilă capturarea celor peste 1,5 milioane de euro în sămbăta Paștelui, la postul vamal Leușeni. Informația a fost respinsă oficial de șeful PCCOCS.

Igor Dodon, a declarat vineri, 8 mai, în cadrul emisiunii live „Președintele răspunde”, că dosarul lui Constantin Țuțu a fost transmis în judecată. „De ce Țuțu e în libertate? La fel cum și alții sunt în libertate, cu regret, părerea mea personală. Aici, din câte cunosc, Procuratura a transmis dosarul în judecată, care, sper că în timpul apropiat, să ia decizii conform legislației”, a răspuns Dodon unui cetățean. Declarația șefului statului a fost infirmată de Procuratura Generală.

Amintim că fostul deputat a avut statut de învinuit într-un dosar penal, intentat după ce, în seara de 28 aprilie 2012, a fost implicat într-un schimb de focuri, în urma căruia un bărbat a fost rănit, iar altul a decedat. Procesul a început la Judecătoria Orhei, în 2013, iar în mai 2016, Constantin Țuțu a fost achitat/ Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia de achitare a lui Țuțu, însă Curtea Supremă de Justiție a transmis dosarul la rejudecare.

Julieta Savițchi
11/05/2020

Comentarii