Contabila unei companii din Chişinău a fost reţinută în dosarul „Centrului de Sănătate Publică”. Numărul bănuiţilor şi învinuiţilor a ajuns la 32.

Crina Dumitriu
20/03/2019

Numărul persoanelor reținute în dosarul privind corupția la Centrului de Sănătate Publică (CSP) a ajuns la 32, după ce procurorii anticorupție și ofițerii CNA au reținut  contabila-şefă a unei companii din Chişinău, care ar fi dat bani angajaţilor acestei instituții pentru a obţine avizul de susţinere a instruirilor pentru igienă sanitară, dar şi pentru un proiect de construcţie a unui obiectiv cu destinaţie alimentară. Femeia a fost plasată în izolator pentru 72 de ore şi este cercetată pentru corupere activă.

Printre cei reținuți până acum în dosarul ”Centrul de Sănătate Publică”  sunt funcţionari şi reprezentanţi ai agenţilor economici. Toți cei reținuți au statut de bănuit sau învinuit în cadrul acestei cauze, au precizat reprezentanți ai CNA.

Portalul Anticoruptie.md a scris acum o lună că 11 angajaţi ai Centrului municipal de sănătate publică din cadrul Agenţiei Naționale pentru Sănătate Publică a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au fost reţinuţi de CNA şi procurorii anticorupţie în cadrul unei ample anchete, începute în luna mai, 2018. Materialele cauzei arată că aceştia ar fi pretins sistematic bani, personal sau prin mijlocitori, de la diferite persoane fizice și juridice pentru un şir de servicii. Inspectorii sanitari şi unii conducători ai CSP ar fi acceptat mijloace financiare pentru eliberarea autorizaţiilor şi certificatelor sanitare, pentru renunţarea la unele controale sau neindicarea neregulilor, depistate în urma verificărilor inopinate.

Aceştia ar fi pretins bani şi pentru eliberarea, fără impedimente, a avizelor la lot, la proiect şi la recepţia finală, organizarea orelor de instruire igienica şi susţinerea cu succes a examenelor, fără prezenţa nemijlocită la instruire a persoanelor, precum şi evaluarea pozitivă a rezultatelor măsurărilor instrumentale şi analizelor de laborator, fără deplasarea la faţa locului.

Procurorii au pornit, în acest caz, 138 de cauze penale pentru corupere activă şi pasivă. Procuratura și Centrul Național Anticorupție  îndeamnă persoanele care au avut de suferit de pe urma acţiunilor abuzive ale funcţionarilor de la Centrul de sănătate publică să sesizeze cazurile la unitatea de gardă, la numărul  257 202 sau la linia naţională anticorupţie 0 800 55555.

 

Crina Dumitriu
20/03/2019

Comentarii