Contrabandă cu anabolizante // În schemă un automobil cu numere diplomatice al Ambasadei Moldovei la Moscova

Cornelia Cozonac
06/12/2020
SIS

Serviciul de Informații și Securitate în comun cu Serviciul Vamal anunță că au contracarat o tentativă de trafic ilicit cu anabolizante, la postul vamal Palanca, la ieșirea din Republica Moldova în Ucraina. Produsele au fost depistate în compartimentul pentru marfă al unui microbuz cu plăcuțe de înmatriculare ale corpului diplomatic, care aparține Ambasadei Moldovei la Moscova.

Din fotografiile difuzate presei, se vede că este vorba de 10 cutii cu anabolizante. 

Anabolizante de contrabandă Foto: SIS 

 

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a precizat că a fost informat despre acest caz, menționând, într-un comunicat de presă  că este „cointeresat în clarificarea tuturor circumstanțelor acestui caz, acordând deplina cooperare organelor competente” și că investigațiile operative sunt în desfășurare.

Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă este Andrei Neguță, fost deputat comunist, apoi consilier al președintelui Igor Dodon.  

Centrul de Invstigații Jurnalistice a realizat mai multe materiale despre scheme de contranadă cu anabolizante. Republica Moldova se află în topul producătorilor mondiali de steroizi anabolizanți, substanțe ilegale în majoritatea statelor UE, SUA, dar și Rusia. Corupția, legislația permisivă și protecționismul politic ușor de obținut au creat condiții pentru dezvoltarea în statul nostru a unei industrii întregi de producere a anabolizantelor, aflate la mare căutare, pe piața neagră, din întreaga lume.

Reporterii CIJM au identificat în achetele pe care le-au realziat că în Republica Moldova funcționează cel puțin șapte fabrici de producere a anabolizantelor, dintre care patru sunt laboratoare clandestine. Producătorii legali de anabolizante au în spate un fost senator român, un cunoscut businessman moldovean și un fost președinte al Federației de bodybuilding din R. Moldova. Multe dintre aceste anabolizante ajung peste hotare prin contrabandă, în plicuri poștale acceptate și expediate de ÎS Poșta Moldovei, dar și cu diferite tipuri de transport.

Despre unele scheme de contrabanda cu anabolizante în Republica Moldova cititți în ancheta „Mafia anabolizantelor. Drumul clandestin al steroizilor din Moldova spre sportivi străini”, realizată de reporterii CIJM în 2016.   

Cornelia Cozonac
06/12/2020

Comentarii