Controversă între ANI și CSM în cazul unei judecătoare care a refuzat să își depună declarația de avere

Ilie Gulca
05/05/2021
Judecătoarea Renata Popescu-Baltă

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a sancționat judecătoarea din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, Renata Popescu-Baltă, pentru nedepunerea declarației de avere și interese personale pentru 2018. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a aplicat magistratei cu pricina mai multe avertismente pentru abateri disciplinare comise în perioada 2015–2016. 

În acest caz, deși inspectorul de integritate Sergiu Popa a informat-o pe judecătoare că mai dispune de un termen de  30 de zile pentru a se conforma legislației, subliniază Autoritatea, magistrata a evitat să își onoreze obligația. În consecință, ANI a întocmit un proces-verbal cu privire la contravenție pe numele acesteia. Acțiunea a avut loc în 2019, după încheierea perioadei de depunere a declarațiilor anuale de avere și interese personale.

Trebuie spus că nedepunerea declarației de avere și interese personale, în termen de 30 de zile, de la recepționarea notificării din partea inspectorului de integritate sau refuzul acestuia, constituie temei de încetare a mandatului.

Astfel, inspectorul de integritate Sergiu Popa a expediat repetat CSM demersuri despre eliberarea din funcție a judecătorului vizat. În noiembrie 2019, instanța de judecată a recunoscut-o vinovată pentru comiterea contravenției stabilite de inspectorul de integritate. Judecătoarea a fost sancționată cu amendă în valoare de 3.000 de lei. 

În ianuarie 2020, ANI a recepționat informația de la CSM că subiectul privind demiterea Renatei Popescu-Baltă va fi examinat de Inspecția Judiciară. După șapte luni de așteptare a unui răspuns, insistă ANI, inspectorul de integritate a solicitat din nou informații de la CSM despre cauza dată.

CSM a comunicat că procedura disciplinară pe numele judecătoarei vizate a fost încetată din cauza că lipsește fapta în acțiunile acesteia. Însă o hotărâre oficială în acest sens din partea CSM a fost expediată ANI abia după zece luni.

Drept rezultat, ANI subliniază că pune la îndoială temeinicia soluției identificate de CSM în urma căreia s-a decis să remită notificarea inspectorului de integritate de demitere judecătoarei către Inspecția judiciară pentru verificarea circumstanțelor de nedepunere a declarației de avere și interese personale.

Faptul că nu a depus declarația de avere a fost stabilită de către inspectorul de integritate, fiind unicul competent în materia respectivă. Totodată, decizia inspectorului de integritate a fost confirmată și de către instanța de judecată în cadrul procesului contravențional. Soluția instanței a fost acceptată chiar de judecătoare care a comis contravenția prin faptul că nu a contestat hotărârea și a achitat amenda.

Procesul de judecată a avut loc în lipsa magistratei, care, „fiind citată legal, nu s-a prezentat și nu a expediat la adresa instanței o înștiințare privind imposibilitatea de a se prezenta la ședința de judecată și nu a solicitat amânarea examinării cauzei”.

Astfel, consideră inspectorul de integritate, CSM trebuia să ia act de notificarea inspectorului de integritate și să adreseze propunerea privind revocarea judecătoarei președintelui Republicii Moldova.

„În acest context, ANI consideră că inacțiunile CSM în acest caz trezesc dubii față de interesul real al instituției de a acționa prompt și de a asigura un climat de integritate în sistemul judecătoresc. În aceeași cauză, ANI va insista să se aplice prevederile legislației în vigoare prin înaintarea unui demers repetat către CSM. În cazul unui nou refuz de demitere a judecătorului vizat, Autoritatea va iniția un proces de judecată.”

CSM i-a aplicat magistratei Renata Popescu-Baltă mai multe avertismente pentru abateri disciplinare comise în perioada 2015–2016.

La 28 ianuarie 2020, Completul de examinare a contestațiilor din cadrul CSM a respins plângerea unei femei care a reclamat pretinse abuzuri comise de Renata Popescu-Baltă. Două zile mai târziu, Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor de pe lângă CSM i-a acordat magistratei calificativul „foarte bine”.

Renata Popescu-Baltă lucrează în sistemul judecătoresc din iulie 2007. La începutul anului 2019, a fost transferată de la Anenii Noi la Judecătoria Chișinău.

Ea a depus Declarația de avere și interese personale pentru anul 2019 la 19 martie 2020. În documentul prezentat la ANI, a raportat venituri salariale de 250,7 mii de lei.

A mai declarat trei mașini mai vechi, dintre care una, fabricată în 2004, a fost cumpărată la începutul anului curent cu 1.200 de euro. În document nu se regăsesc informații despre bunuri imobile.

Ilie Gulca
05/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii