Controversatul politician Cristian Rizea, în pericol de „moarte” în penitenciarul Rahova

Tatiana Gherța
02/06/2023

Aflat în detenție în Penitenciarul București-Rahova, România, Cristian Rizea este batjocorit la greu de cei cu care-și împarte celula. Potrivit gandul.ro, surse din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au dezvăluit că fostul politician încearcă să ”socializeze cu deținuții”, însă, în general, rămâne retras și este păzit permanent, fiind etichetat drept un „deținut vulnerabil”. 

Vulnerabilitatea lui Rizea ar fi legată, potrivit sursei citate, de faptul că un faimos interlop aflat în libertate ar fi reușit să contacteze deținuți periculoși închiși în același penitenciar cu Cristian Rizea și le-ar fi cerut să-l bată pe fostul politician sau să fie supus unor abuzuri sexuale. Aceasta ar fi pedeapsa pentru Rizea pentru că ar fi jignit un vlogger. 

”Nu prea se întâlnește nimeni cu el, fiindcă este plasat la protejați. Primește, în continuare, amenințări discrete sau este înjurat de alți deținuți atunci când este scos în curte, la aer, conform programului. Este păzit permanent, chiar și la spălător, unde face duș. Atunci când merge să facă baie, alți deținuți sunt afară, tocmai pentru ca Rizea să facă baie singur”, au spus surse din cadrul ANP, pentru Gândul.

Între timp, „deținutul vulnerabil” încearcă să-și păstreze condiția fizică jucând tenis cu piciorul sau ping-pong.

Precizăm că, fostul deputat român, Cristian Rizea, a fost extrădat autorităților din România în seara zilei de 27 aprilie curent. Acesta a fost preluat de Poliția Română și plasat în penitenciar.  Decizia vine după ce, în luna martie, i s-a respins irevocabil cererea de azil politic. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJM) au deconspirat luxul în care trăia Rizea la Chișinău, după ce a fost condamnat în România pentru corupție și s-a refugiat în Republica Moldova. Acum o lună în urmă Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA a pus sechestru pe bunuri, care ar aparține lui Cristian Rizea, în valoare totală de 9 milioane 755 de mii de lei.

Tatiana Gherța
02/06/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii