CSM cunoaște un prim eșec la CSJ în cauza împotriva fostei judecătoare Tamara Chişca-Doneva

Ilie Gulca
09/11/2023
Tamara Chişca-Doneva

Magistrații CSJ au respins pe 3 noiembrie cererea CSM despre recuzarea judecătoarei Mariana Pitic în cauza Tamara Chişca-Doneva versus CSM. Fosta judecătoare solicită să îi fie acceptată cererea de a pleca din sistem din data de 14 iunie 2024, când va atinge vârsta pensionării. Consiliul însă a decis, pe 25 august 2023, să fie acceptată cererea judecătoarei în ziua depunerii acesteia.

Pe 26 octombrie 2023, CSM a solicitat recuzarea judecătorei Mariana Pitic pe motiv că magistrata cu pricina „nu va putea judeca imparţial” cauza deoarece are „o predispoziţie şi o prejudecată efectivă față de” fosta sa colegă.

Mai exact, Consiliu susține că judecătorul Mariana Pitic şi Tamara Chișca-Doneva s-au aflat în relaţii de colegialitate de peste șapte ani. Mai mult, Consiliul a invocat că Mariana Pitic şi Tamara Chişca-Doneva au făcut parte din completul de judecată nr. 1 pentru examinarea cauzelor de contencios administrativ, precum şi completul de judecată special instituit pentru examinarea contestaţiilor declarate împotriva deciziilor Comisiei independente de evaluare a integrităţii candidaţilor la funcţia de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor şi procurorilor.

Pe 20 septembrie 2023, Chişca-Doneva a cerut anularea deciziei CSM referitoarea la ziua plecării sale din sistem și obligarea acestuia să accepte demisia nu pe 25 august 2023, ci peste un an, pe 14 iunie 2024, la ieșirea sa la pensie, și până în momentul în care șefa statului Maia Sandu va numi noii magistrați ai CSJ.

Magistrata a menționat că refuză să participe la exercițiul de evaluare extraordinară pentru că a trecut deja printr-un proces de evaluare atunci când a fost percheziționată și a fost pornită o anchetă pe numele ei.

Potrivit Asociației Juriştii pentru Drepturile Omului, nouă hotărâri ale completului de judecată în componenţa căruia a fost judecătoarea Chișca-Doneva au fost examinate la CEDO. Printre cele mai importante este încheierea emisă în iulie 2005, în dosarul SA Gemenii. Guvernul Republicii Moldova este obligat până să achite 1,5 milioane de euro în dosarul respectiv.

Judecătoarea Tamara Chișca-Doneva a fost repusă în funcția de președintă interimară a CSJ în aprilie curent, după ce a fost încheiată urmărirea penală privind suspiciunile de îmbogățire ilicită.

Ilie Gulca
09/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii