Cu ce „datorii de onoare” a rămas Cristian Rizea la Chișinău

Anticoruptie.md
28/04/2023

Fostul deputat român, Cristian Rizea, extrădat de autoritățile Republicii Moldova joi, 27 aprilie, și încarcerat în România, a supărat mai multă lume în cei șase ani de refugiu la Chișinău. În instanța de fond rămân pe rol câteva dosare, în care Rizea este învinuit de defăimare. În alte „procese de onoare” s-au pronunțat de-a lungul vremii decizii irevocabile. Cristian Rizea a făcut mai multe declarații calomnioase în adresa reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJM), care au deconspirat luxul cu care era înconjurat la Chișinău, în condițiile în care justiția din România îl condamnase penal pentru acte de corupție.

În instanța de fond au rămas nerezolvate cel puțin patru cauze în care Cristian Rizea este învinuit că a adus prejudicii onoarei, demnității și reputației profesionale. În faza de pregătire este acțiunea inițiată de fosta funcționară de la Primăria Chișinău, Veronica Herța, care l-a acționat în judecată pentru „dezvăluirile” din emisiunea: „Spovedania lui Rizea”. Totodată, nu s-a ajuns la o finalitate în litigiul cu Societatea cu Răspundere Limitată ENTOURAGE & COMPANY, care l-a chemat în fața instanței pe Rizea pentru declarații calomnioase. Fără un verdict final a rămas și cauza inițiată de intrpreta Olia Tira, dar și cea în care omul de afaceri Nicolae Ciornîi își apără onoarea, demnitatea și reputația profesională.

Și fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă, l-a acționat în judecată pe Cristian Rizea, după ce acesta a publicat un sex tape mai vechi, despre care fostul edil spunea că a fost trucat și este un fals. Chirtoacă mai declara că Rizea a distribuit în repetate rânduri și alte postări, care ar fi mincinoase și calomnioase.

Pe parcursul anilor în care s-a aflat la Chișinău, Cristian Rizea a mai fost atacat în instanţă de către jurnalistele Mariana Raţă şi Angela Gonţa, precum şi de către instituţia media în care lucrează acestea, omul de afaceri, Vasile Chirtoca, fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, deputatul socialist, Vlad Bâtrîncea, fiul generalului Vladimir Botnari, Ilie Botnari, dar și un șir de agenţi economici şi avocaţi. Reclamanţii au solicitat în instanţă ca Rizea să dezminţă afirmaţiile lansate în public şi să le achite prejudicii morale.

Cristian Rizea a făcut mai multe declarații calomnioase, defăimătoare și denigratoare în adresa reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice, după ce aceștia au dezvăluit cum trăia pe picior larg la Chișinău, fiind condamnat în România pentru acte de corupție. 

Anticoruptie.md
28/04/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii