Cum a explicat ANI decizia luată în favoarea procurorului Ruslan Popov: „Inspectorul a intreprins toate acțiunile legale în vederea stabilirii  existenței unei diferenţe substanțiale între averea dobândită și veniturile realizate”

Julieta Saviţchi
11/10/2021

Cadrul legislativ în vigoare nu a permis inspectorului de integritate să verifice mai aprofundat averea şi pretinsele afaceri ale procurorului general adjunct, Ruslan Popov. Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) a venit cu o reacţie la o ştire publicată pe portalul Anticoruptie.md, prin care se justifică de ce a fost emisă o decizie în favoarea lui Ruslan Popov, cercetat de Procuratura Anticorupţie pentru îmbogăţire ilicită.

Într-un comunicat ANI se arată că inspectorul de integritate nu a verificat casa familiei Popov pe motiv că a fost construită în anul 2006, însă nu se referă la faptul că imobilul nu a fost declarat până în 2015. „Imobilul a fost dat în exploatare în anul 2006, când încă nu exista un cadru legal sau o instituție de integritate. Totodată, fapta ce vizează îmbogătire ilicită, care ține de competenta Procuraturii, a fost inclusă în Codul Penal abia în anul 2014”, se arată în documentul ANI.

Instituţia a oferit explicaţii şi în privinţa afacerii, înregistrată pe numele părintelui procurorului „Inspectorul de integritate nu poate extinde controlul pe avere și în privința persoanelor care nu se află la întreținerea acestuia, ne referim în cazul dat la părinții subiectului. Totuși, în baza bănuielor rezonabile ce s-au dedus din informațiile jurnalistice, inspectorul de integritate a remis un denunț către Serviciul Fiscal de Stat în vederea demarării unui control fiscal asupra activității gospodării țărănești administrată de către tatăl subiectului, precum și pe numele celor doi părinți ai subiectului”.

ANI mai informează că dosarul pe avere pe numele lui Ruslan Popov conține un probatoriu de peste 800 de file. În ziua de sâmbătă, 09 octombrie 2021, instituția a colaborat cu procurorii, care au venit la sediul ANI pentru a ridica materialele pe acest dosar de control.

Julieta Saviţchi
11/10/2021Become a Patron!

Comentarii