Cum a reușit Ilan Șor să treacă ilegal frontiera. Procurorii au deschis două dosare penale

Anticoruptie.md
02/08/2019

Procuratura Generală anunță că mai multe persoane, inclusiv Ilan Șor, au traversat frontiera de stat prin Aeroportul Internaţional Chişinău, în calitate de pasageri ai unor curse charter, fără a trece controlul vamal şi cel de frontieră. Pe acest caz procurorii au demarat, vineri, două cauze penale pentru neglijență în serviciu și abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor, Ilan Șor ar fi trecut prin zonele de acces limitat ale Aeroportului, „din cauza atitudinii neglijente faţă de obligaţiunile de serviciu ale angajaţilor Serviciului Vamal şi ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, care activează pe teritoriul Aeroportului”. În același timp, procurorii au constatat că Șor a fost ajutat de angajaţii Companiei Avia Invest, care deţine în concesiune Aeroportul şi asigură serviciile de transport şi trafic aerian. Totodată, compania realizează măsuri de securitate aeronautică pe teritoriul aerodromului, de unde au decolat respectivele aeronave pe curse charter.

„Ca urmare a abaterilor grave constatate, Procuratura Capitalei a declanşat două cauze penale pe faptul neglijenţei în serviciu, admisă de angajaţii Serviciului Vamal şi ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră din cadrul Aeroportului Internaţional Chişinău și pe faptul abuzului de serviciu, comis de factori de decizie ai Companiei Avia Invest SRL”, se arată într-un comunicat al Procuraturii.

Amintim că, la 25 iulie, magistrații Curții de Apel Cahul au autorizat mandat de arestare pe numele lui Ilan Șor. Deputatul a fost anunțat în căutare. Procurorii Anticorupție au solicitat, la 26 iunie, mandat de arestare pe numele lui Ilan Șor și darea acestuia în urmărire generală. Concomitent, s-a aplicat sechestru pe bunurile fostului primar de Orhei, inclusiv pe conturile unor agenți economici, afiliați acestuia. Curtea de Apel Cahul a amânat, pentru 19 iulie, examinarea demersului procurorului privind eliberarea mandatului de arestare pe numele lui Ilan Șor. Instanța și-a argumentat decizia prin faptul că avocații desemnați din oficiu au solicitat o pauză pentru a face cunoștință cu dosarul. Avocații contractați de controversatul businessman nu s-au prezentat la ședință. Pentru că unul dintre judecători se afla în concediu de boală, ședința din 19 iulie, de asemenea, a fost amânată.

Dosarul lui Ilan Șor se află pe rol la Curtea de Apel Cahul, din septembrie 2018. Mai mulți judecători de la Curtea de Apel Chișinău au invocat, anterior, diferite motive pentru a se abține de la examinarea dosarului. 

Amintim că Ilan Șor a fost condamnat, în iunie 2017, la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante, acordate în 2014, de Banca de Economii. 

Anticoruptie.md
02/08/2019

Comentarii