Cum a reuşit penalul Rizea să amâne o şedinţă de judecată într-un dosar de care depinde extrădarea sa

Julieta Saviţchi
04/05/2022
CIJM

Şedinţa de judecată în care urma să fie examinată cererea de contestare a decretului semnat de fostul preşedinte Igor Dodon prin care a fost retrasă cetăţenia moldovenească lui Cristian Mihai Rizea a fost amânată cu o lună. Petiţionarul, condamnat irevocabil de justiţia română la 4 ani şi 8 luni pentru corupţie, nu s-a prezentat marţi la şedința de judecată.

Cristian Mihai Rizea a transmis prin intermediul avocaţilor că noaptea trecută a primit un mesaj că se pregăteşte răpirea sa, din care cauză nu a riscat să părăsească domiciliul. Completul de judecată, prezidat de magistrata Ludmila Holeviţcaia, a constatat că şedinţa nu poate avea loc în lipsa reclamantului şi a programat-o pentru 7 iunie curent.

Dacă instanţa va lăsa în vigoare decretul prezidenţial privind retragerea cetăţeniei Republicii Moldova, nu vor mai exista impedimente privind extrădarea lui Cristian Mihai Rizea să-şi ispăşească pedeapsa într-un penitenciar din România.

Cristian Mihai Rizea a fost lipsit, la finele anului trecut, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova. 

Fostul deputat român, Cristian Rizea, s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii trecute, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Fostul deputat român are pe rol la Judecătoria Chişinău cel puţin 20 dosare. În cele mai multe dintre ele, Rizea este reclamat pentru lezarea cinstei, onoarei şi reputaţiei profesionale.

Cristian Rizea a fost atacat în instanţă de către jurnalistele Mariana Raţă şi Angela Gonţa, precum şi de către instituţia media în care lucrează acestea, oamenii de afaceri Nicolae Ciornîi şi Vasile Chirtoca, fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, deputatul socialist, Vlad Bâtrîncea, fiul generalului Vladimir Botnari, Ilie Botnari, interpreta Olia Tira, mai mulţi agenţi economici şi avocaţi. Reclamanţii au solicitat în instanţă ca Rizea să dezminţă afirmaţiile lansate în public şi să le achite prejudicii morale.

Totodată, pe masa judecătorilor de instrucţie din Chişinău se află mai multe dosare contravenţionale, pornite de poliţie pe numele lui Rizea pentru defăimare.

Cristian Rizea a fost subiectul unei anchete a Centrului de Invstigaţii Junalistice din Moldova despre cum şi-a procurat un imobil de lux într-un cartier select din Chişinău. Într-un interviu realizat în cadrul anchetei, Rizea a declarat că a obţinut cetăţenia moldovenească datorită faptului că bunica sa este originară din satul Congaz, raionul Comrat.

Julieta Saviţchi
04/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii