Cum au scăpat de pedeapsă 22 de vameşi români, învinuiţi de facilitarea contrabandei din Republica Moldova

Anticorupţie.md
27/06/2022

Înalta Curte de Casație și Justiție din România a prescris dosarul în care 22 de vameşi au fost trimişi în judecatã pentru luare de mitã şi constituire de grup infracţional organizat, după un proces penal care a durat mai bine de 10 ani. Astfel, cei 22 de vameşi de la Albiţa sunt în drept să revină la locurile de muncă.

Vameşii au fost învinuiţi că acopereau scheme de contrabandă cu colete care veneau din Republica Moldova în România sau invers. Aceştia ar fi luat sume cuprinse între 20 de lei şi 300 de euro pentru a efectua doar controale de formă, fără să verifice dacă datele referitoare la coletele transportate corespundeau cu cele înscrise în actele transportatorilor.

La baza operaţiunii arestãrii celor 22 de vameşi de la Albița a stat Igor Caraman, un ofiţer de investigaţii de la Centrul Naţional Anticorupţie din Republica Moldova. În perioada în care procurorii români strângeau probe împotriva lucrãtorilor vamali, Igor Caraman era ofiţer de investigaţii cu gradul de locotenent – major în cadrul CNA.

Caraman a fost demis în 2016, dupã ce a fost protagonistul unui scandal. Caraman a fugit din tarã fără să predea legitimaţia de serviciu, iar un an mai târziu, în 2017, s-a dat în spectacol în sediul Poliţiei din Orhei, dupã ce a fost prins beat la volanul unui Porche.

Igor Caraman a încercat sã scape de rãspundere fluturând o legitimaţie CNA şi a cerut sã-i fie recoltate probe de sânge. Poliţiştii nu s-au speriat şi i-au fãcut dosar penal. Pe portalul instanţelor judecătoreşti nu se regăsesc date despre dosarul penal intentat lui Caraman.

Anticorupţie.md
27/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii