Cum își justifică un șef din IGP faptul că a „omis” să treacă în declarația de avere 2,6 milioane de lei și două mașini

Julieta Savițchi
04/09/2020

Alexandru Ciobanaș, șeful de la poliție despre care Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că nu a inclus în Declarația de avere două automobile și 2,6 milioane de lei pe care nu le-a putut justifica, a fost avansat cu câteva luni în urmă în funcție.

Ciobanaș este șeful Direcției Generale Urmărire Penală din cadrul Inspectoratului General de Poliție. Solicitat de reporterii portalului anticoruptie.md, Alexandru Ciobanaș ne-a comunicat că a contestat în instanță Actul de constatare al ANI. „Aceasta este poziția ANI. Eu voi prezenta în instanță probele pe care le-au respins inspectorii de integritate”, ne-a declarat polițistul, refuzând să ne ofere mai multe detalii.

Alexandru Ciobanaș a deținut până în luna aprilie a acestui an funcția de șef al secției urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliție al sectorului Centru al Capitalei.

Conform Actului de constatare al ANI, polițistul nu a inclus în perioada 2012-2018 în declarații două autoturisme, Honda CRV și Toyota Yaris, precum și suma de 2,6 milioane de lei deținută în diferite conturi bancare curente și de depozit, în valută națională și străină. Totodată, polițistul nu a putut justifica proveniența banilor.

Solicitată de portalul anticoruptie.md, experta Stela Pavlov, coordonatoare de proiecte în cadrul organizației Juriștii pentru Drepturile Omului, a declarat că dacă actul emis de ANI nu va fi anulat de instanță, atunci polițistul riscă să răspundă penal pentru nedeclararea bunurilor, dar și pentru îmbogățire ilicită, dacă acesta nu va putea justifica în continuare proveniența banilor.

În ultima sa, declarație de avere și interese personale, semnată de Ciobanaș pe 7 mai 2020, acesta a raportat un teren pentru construcții, trei apartamente și două automobile - Toyota Yaris și Hyundai Tucson. Polițistul a mai declarat și o firmă de confecții, fondată de soția sa în 2014. În declarația lui Alexandru Ciobanaș însă nu se regăsesc veniturile soției.

Julieta Savițchi
04/09/2020
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii