Cum se tergiversează examinarea dosarului penal intentat ex-deputatului român, Cristian Rizea. Şedinţe de judecată, amânate de la o zi la alta

Julieta Saviţchi
11/05/2022
noi.md

Dosarul penal intentat de procurorii moldoveni pe numele fostului deputat român, Mihai Cristian Rizea, pentru fals în declaraţii, se află pe rol de mai bine de un an la Judecătoria Chişinău, iar şedinţele de judecată sunt amânate de la o zi la alta. Pentru miercuri fusese programată, cu două luni în urmă, o şedinţă de judecată, dar a fost contramandată pentru că preşedintele completului de judecată, Aureliu Postică, a plecat în vacanţă.

Instanţa nu a stabilit data când va avea loc următoarea şedinţă în dosarul care îl inculpează pe Rizea.

Prima şedinţă de judecată a fost programată pentru 14 aprilie 2021, dar a fost amânată din cauza regimului special în legătură cu pandemia de Covid-19. La solicitarea avocatei lui Rizea, a fost anulată şi şedinţa de judecată programată pentru 24 mai 2021. La 7 iunie acelaşi an. urma să aibă loc o şedinţă de judecată, dar nu a fost din cauza că nu s-a prezentat inculpatul.

Următoarea şedinţă, programată pentru 16 august 2021 , nu a avut loc pentru că avocata lui Rizea a plecat în vacanţă. Instanţa a mai făcut o tentativă pentru 22 septembrie, însă de această dată iar nu s-a prezentat inculpatul.

Şedinţa preliminară a avut loc abia la 18 octombrie, peste jumătate de an după ce dosarul Rizea a ajuns în gestiunea magistratului Postică.

Apoi au urmat încă trei şedinţe nelucrative, ca abia la 16 decembrie instanţa să recurgă la apărarea martorilor.

Din cele şapte şedinţe de judecată, programate în anul 2022, au fost lucrative doar trei.

Mihai Cristian Rizea, condamnat definitiv în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru infracţiuni de corupţie, este învinuit că nu a comunicat despre problemele pe care le are cu legea în cererea de solicitare a cetăţeniei Republicii Moldova, cetăţenia fiindu-i acordată fără impedimente. Legea nu permite acordarea cetăţeniei persoanelor care au comis fapte ruşinoase, cum ar fi dosarele şi condamnările penale. Deţinerea cetăţeniei Republicii Moldova de către Rizea nu a permis extrădarea sa la solicitarea autorităţilor de la Bucureşti.

Fostul deputat român, Cristian Rizea, s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă la patru ani şi opt luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii trecute, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluiri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Fostul deputat român are pe rol la Judecătoria Chişinău cel puţin 20 dosare. În cele mai multe dintre ele, Rizea este reclamat pentru lezarea cinstei, onoarei şi reputaţiei profesionale.

Cristian Rizea a fost atacat în instanţă de către jurnalistele Mariana Raţă şi Angela Gonţa, precum şi de către instituţia media în care lucrează acestea, oamenii de afaceri Nicolae Ciornîi şi Vasile Chirtoca, fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, deputatul socialist, Vlad Bâtrîncea, fiul generalului Vladimir Botnari, Ilie Botnari, interpreta Olia Tira, mai mulţi agenţi economici şi avocaţi. Reclamanţii au solicitat în instanţă ca Rizea să dezminţă afirmaţiile lansate în public şi să le achite prejudicii morale.

Totodată, pe masa judecătorilor de instrucţie din Chişinău se află mai multe dosare contravenţionale, pornite de poliţie pe numele lui Rizea pentru defăimare.

Julieta Saviţchi
11/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii