Curtea de Apel Chişinău a pus punct la încercarea avocatei Ala Popa de a-i aduce pe jurnaliştii CIJM pe banca acuzaţilor

Anticorupţie.md
21/06/2022
Colaj

Curtea de Apel Chişinău a anulat, marţi, decizia din ianuarie a Judecătoriei Chişinău prin care a obligat procurorii să pornească dosar penal în cazul Centrului de Investigație Jurnalistice (CIJM), jurnalistelor Cornelia Cozonac și Julieta Savițchi, precum și a activistului civic Anatol Mătăsaru, pentru colectarea informațiilor într-o investigație jurnalistică privind averea nedeclarată a fostului procuror general adjunct, Igor Popa. Decizia prin care a fost admis atât recursul procurorilor, cât şi al CIJM, este irevocabilă.

Este vorba despre decizia luată la 27 ianuarie 2022 de către magistratul Victor Rațoi, care a anulat ordonanța procurorului privind refuzul de a iniția urmărirea penală la cererea Alei Popa pentru pretinsul fapt de culegere ilegală a datelor despre averea celor doi soți, Igor și Ala Popa, în cadrul investigației jurnalistice „VIDEO // Divorțul fictiv și averea tăinuită a procurorului Igor Popa”, publicată la 22 iulie 2020 .

Investigația jurnalistică a scos la iveală faptul că procurorul Igor Popa, șef al oficiului Ciocana al Procuraturii municipiului Chișinău, anterior fost procuror general adjunct, nu a indicat în declarația pe avere imobilele pe care le utilizează. El a recurs la un divorț cu soția sa, după care a înscris pe numele ei imobilele respective.

Jurnaliștii au arătat în ancheta jurnalistică că procurorul locuiește împreună cu soția sa și copiii sîi în acel imobil, unul de lux din centrul Chișinăului. La sfârșitul anului 2021, procurorii au pornit două dosare penale pe numele lui Igor Popa, pentru fals în declarații și îmbogățire ilicită. Ambele dosare au la bază informațile din investigația jurnalistică.    

Centrul de Investigații Jurnalistice și autorii investigației sunt supuși din 2019, chiar de la începutul procesului de documentare la investigație, când a fost accesat Registrul datelor imobiliare Cadastru, până în prezent, unui șir de acțiuni de intimidare și hărțuire din partea fostei soții a procurorului, Ala Popa, avocată de profesie.

Este îngrijorător faptul că pentru atingerea scopului de intimidare și reducerea la tăcere a jurnaliștilor sunt utilizate instituții ale statului.

De exemplu, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal a emis pe același caz doi decizii contradictorii în cazul CIJM, una de încălcare a legii și alta de lipsa încălcării. Aceste decizii au stat la baza motivării judecătorului Rațoi să anuleze ordonanța procurorului.

Întregul proces de hărțire a jurnaliștilor de investigație este documentat într-un alt material jurnlaistic „STUDIU DE CAZ Cum a încercat soția unui procuror să reducă la tăcere jurnaliștii”, publicat în octombrie 2021.   

Timp de aproape un an, din noiembrie 2020 până în septembrie 2021, Centrul de Investigații Jurnalsitice, jurnalistele Julieta Savișchi și Cornelia Cozonac și activistul Anatol Mătăsaru, au fost cercetați într-un proces penal, inițiat de Inspectoratul de Poliție Centru, la plângerea Alei Popa, care a reclamat „culegerea ilegală și răspândirea neautorizată de către Centrul de Investigații Jurnalistice a informaților despre viața personală, ce constituie secret personal”.

Procesul penal cu nr. 20200101462 din 4 noiembrie 2020 a fost examinat prin prisma prevederilor art. 177 din Codul penal, conform căruia legiuitorul stabilește răspunderea penală pentru „încălcarea inviolabilității vieții personale”, adică „culegerea ilegală sau răspândirea cu bună-știință a informațiilor, ocrotite de lege, despre viața personală, ce constituie secret personal sau familial al altei persoane, fără consimțământul ei.      

La 20 septembrie 2021, procurorul Sergiu Harea de la Procuratura Centru a semnat ordonanța de neîncepre a urmaririi penale în cazul Centrului de Investigații Jurnalistce. El a acceptat raportul cu propunerea de a nu începe urmărirea penală, prezentat de ofițerul de urmărire penală al Secției urmărire penală a Inspectoratului de poliție Centru al Direcției de poliție a municipiul Chișinău, Mihaela Crulicovschi. Motivul pentru a nu porni urmărirea penală în cadrul procesului penal nr. 20200101462 a fost că „fapta nu întrunește elementele infracțiunii”.

La 27 ianuarie, judecătorul Victor Rățoi a anulat decizia de a nu porni urmărirea penală, decizie contestată de Procuratura Chişinău şi CIJM.

Centrul de Investigații Jurnalistice a calificat aceste acțiuni concertate drept un  atac fără precedent asupra echipei de jurnaliști de investigație și asupra libertății presei, libertății de exprimare în Republica Moldova.

  Este pentru prima dată în Republica Moldova când s-a dispus pornirea unui dosar penal împotriva jurnaliștilor care și-au făcut munca profesională, fapt ce creează un precedent periculos și atentează grav la libertatea presei și libertatea de exprimare.

După decizia luată de Victor Răţoi, cu jurnaliştii de la CIJM s-au solidarizat mai multe organizaţii neguvernamentale, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor statului.

Anticorupţie.md
21/06/2022Follow us on Telegram

Comentarii