Curtea de Apel: ședințele în dosarul Filat vor fi închise și în continuare

Anticoruptie.md
27/09/2016
Vlad Filat la Curtea de Apel Chişinău. Captură: privesc.eu

Magistrații Curții de Apel Chișinău au emis o încheiere prin care au stabilit că ședințele în dosarul ex-premierului Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare pentru acte de corupție, vor rămâne închise. Decizia a fost luată marți, 27 septembrie, ca răspuns la o cerere înaintată de procuror.

Avocatul Igor Popa susține că cererea procurorului a fost pregătită din timp și că la baza solicitării ar sta niște motive absurde. „Am înaintat astăzi cererea prin care am solicitat ședințe publice. Procurorul a venit cu o altă cerere ca ședințele să fie închise. Regretăm că judecătorii au ratat șansa de a corecta erorile grave admise de instanța de la Buiucani și vom insista în continuare ca ședințele să fie publice. Magistrații nu au motivat nicicum încheierea. Mai mult, am cerut o copie a documentului, dar magistrații au refuzat să ne-o ofere. Presupunem că cererea a fost pregătită de ieri, deoarece era deja tapată la calculator, spre marea noastră mirare. Procurorul a invocat niște absurdități, inclusiv legate de un alt dosar penal, care nu are nicio legătură cu dosarul în cauză”, a comentat apărătorul după ședință.

La Curtea de Apel au venit și alte persoane care au contestat decizia Judecătoriei sectorului Buiucani prin care Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare. Nici ei, nici avocatul Igor Popa nu au dorit să comenteze identitatea apelanților. Totuși, apărătorul a menționat că, bunăoară, unul dintre ei, a solicitat să fie repus în drepturi după ce i-a fost confiscat un bun fără temeiuri care s-ar regăsi în sentința magistraților de la Judecătoria Buiucani.

Prima ședință de la Curtea de Apel, stabilită pentru marți, 20 septembrie, a fost amânată pentru că cei șase apelanți care au contestat sentința de rând cu avocații politicianului și procurorii Anticorupție nu s-au prezentat la proces. Atunci, Igor Popa a declarat cei șase sunt „persoane interesate în acest proces”. „Au citit sentința Judecătoriei sectorului Buiucani și s-au convins că este o sentință absolut ilegală, neîntemeiată”, a spus avocatul. 

Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare pe 27 iunie, deși Adri­ana Beți­șor, pro­cu­ro­r Anticorupție, a cerut 19 ani. Totodată, instanța i-a aplicat o amendă de 60.000 de lei, l-a pri­vat de drep­tul de a ocupa fun­cţii publice pe un ter­men de cinci ani, i-a retras Ordinul Republicii cu care a fost decorat în 2013 și i-a con­fis­ca­t averea

Anticoruptie.md
27/09/2016Become a Patron!

Comentarii