Curtea Supremă de Justiție îl ține în șah pe Platon. Businessmanul promite dezvăluiri-bombă

Anticoruptie.md
23/09/2016
sursa foto: Unimedia

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon promite să dezvăluie în timpul apropiat mai multe documente care demonstrează implicarea lui Vlad Plahotniuc în furtul miliardului din sistemul bancar. Businessmanul a făcut declarația vineri, 23 septembrie, în timpul ședinței de judecată în cadrul căreia urmează să fie examinată cererea avocaților de eliberare a clientului pe motiv că mandatul de arestare eliberat de autoritățile ucrainene a expirat pe 21 septembrie. Platon nu crede că judecătorii vor da curs cererii apărării.

Ședința de judecată de astăzi a fost reluată după ce acum două zile a fost întreruptă pe motiv că Veaceslav Platon a cerut repetat recuzarea judecătorului care urmează să examineze cazul. Procurorul Andrian Baeșu a calificat acțiunile bănuitului drept o tentativă de tergiversare. Pntru a preveni astfel de încercări pe viitor, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis ieri o recomandare către toate instanțele de judecată din republică cu privire la modul de examinare a cererilor de recurs repetat.

În recomandarea sa, CSJ afirmă că în cazul înaintării unor recuzări repetate, pe numele aceluiași judecător și în baza acelorași argumente, în cazul în care acest lucru se face cu rea-voință, solicitantul de recuzare ar urma să fie amendat. „Instanţa care a dispus inadmisibilitatea cererii de recuzare declarate repetat cu rea-credinţă şi în mod abuziv, cu scopul de a tergiversa  procesul, de a deruta judecata sau din alte intenţii răuvoitoare, în baza art.34 alin. (4) Cod de procedură penală, poate aplica faţă de persoana vinovată o amendă  judiciară în condiţiile prevăzute de legea procesual-penal”, se precizează în documentul expediat ieri de CSJ tuturor instanțelor naționale.

Zilele trecute, avocații lui Veaceslav Platon au cerut Curții Constituționale să verifice legalitatea prevederilor Codului de Procedură Penală care nu prevăd posibilitatea recuzării judecătorilor care examinează cereri de recuzare. Deocamdată, Curtea nu a oferit un răspuns.

Anticoruptie.md
23/09/2016Become a Patron!

Comentarii