„Dacă nu reușim, îți întorc banii înapoi”. Un avocat a pretins 15.000 de euro de la o inculpată pentru a influența magistrații Curții de Apel Chișinău

Ilie Gulca
27/02/2024

Percheziții la un avocat din Chișinău, care a primit, sub controlul Centrului Național Anticorupție (CNA), 15.000 de euro, pentru a rezolva o cauză penală aflată în instanță.

Un avocat din Chișinău este cercetat penal de CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de trafic de influență. La această oră, se desfășoară percheziții în automobilul, domiciliul și biroul acestuia din capitală.

Avocatul ar fi pretins de la o inculpată 15.000 de euro, potrivit materialelor cauzei, susținând că ar avea influență asupra unor magistrați de la Curtea de Apel Chișinău pe care i-ar putea determina să adopte o decizie favorabilă pe dosarul în care era vizată femeia și să îl trimită la rejudecare în prima instanță.

Mijloacele bănești pretinse au fost transmise sub controlul CNA, iar Curtea de Apel Chișinău a emis ulterior hotărârea de a restitui dosarul în cauză în prima instanță pentru rejudecare.  

CNA a publicat un fragment audio din conversația dintre inculpată și avocatul ei: 

- Din câte înțeleg, asta nu e tot.  

- Asta e anume pentru această situație, pentru a fi anulată și trimisă înapoi. 

- Înțelegi, pentru mine, este o sumă foarte mare. 

- Sunt de acord.

- Sunt foarte mulți bani. Acești 15.000 abia i-am adunat. Mă crezi? 

- Te cred, înțeleg. 

-  10.000 i-am împrumutat, iar 5.000 sunt ai mei. Nu știu cum voi întoarce banii înapoi. 

-  Dacă nu vom reuși, va trebui să ispășești pedeapsa. Asta înseamnă, ascultă.... 

-  Da, dar suma este foarte mare! 

- Ascultă, acum ne întoarcem, mergi și îți ispășești pedeapsa, da. Dacă nu reușim, îți voi întoarce fiecare leu din acești 15.000 de euro. Dacă, Doamne ferește, nu reușim pe 23, atunci îți dau înapoi 15.000 de euro în întregime, euro cu euro.”

Bănuitul urmează să fie cercetat în stare de libertate, urmărirea penală fiind exercitată de către Procuratura Anticorupție. 

În imaginea publicată pe site-ul web al CNA apare clădirea în care își are biroul firma de avocați BST. Numele avocatului Silviu Burlacu este prezentat de unele canale de Telegram că ar fi persoana investigată de ofițerii CNA. 

Avocatul nu a răspuns la apelurile reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice.

Ilie Gulca
27/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii