De ce a fost lăsat Dorin Chirtoacă fără avocaţi. Argumentele Procuraturii şi poziţia apărătorilor. „De parcă ne-ar chema la nuntă”

Anticoruptie.md
15/07/2017
Dorin Chirtoacă, la una dintre şedinţele Primăriei. Foto: CIJM

Avocaţii primarului Capitalei Dorin Chirtoacă, cercetat penal în dosarul parcărilor cu plată care urmau să fie amenajate în Chişinău, au fost înlăturaţi din proces pentru că ar fi tergiversat efectuarea acţiunilor procesuale şi ar fi creat intenţionat impedimente la desfăşurarea acţiunilor de urmărire penală, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale. În replică, avocatul Gheorghe Malic a lăsat să se înţeleagă pe reţeaua de socializare Facebook că atât el, cât şi colega sa din acest dosar -Tatiana Iovu - sunt incomozi pentru că cer respectarea legii, iar procurorilor nu le convine acest fapt. 

Potrivit procurorilor, la 29 mai a fost planificată audierea, în calitate de învinuit, a primarului Capitalei şi confruntarea cu un alt învinuit, cu care se contrazic în declaraţii. „La data şi ora citată avocaţii, fiind citaţi legal, nu s-au prezentat, depunând cereri de amânare a acţiunilor procedurale, fără invocarea cărorva temeiuri plauzibile de amânare. La 30 mai avocaţii au fost citaţi din nou pentru 31 mai. La data citată s-a prezentat repetat doar învinuitul, iar avocaţii acestuia au depus cereri de amânare a acţiunilor procedurale, invocând nerespectarea termenului de cinci zile pentru citare şi implicarea în alte acţiuni procesuale”, precizeză oamenii legii în comunicatul de presă.

În context, procurorii fac trimitere la alineatul 1 al articolului 236 din Codul de procedură penală care arată că chemarea unei persoane în faţa organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată se face prin citaţie scrisă. „Citarea se poate face şi prin notă telefonică sau telegrafică, prin telefax ori prin mijloace electronice. Totodată, alineatul 2 al aceluiaşi articol prevede că, regula de înmâmnare a citaţiei cu cel puţin cinci zile înainte de data când persoana trebuie să se prezinte nu se aplică la citarea bănuitului, învinuitului, inculpatului, a altor participanţi la proces pentru efectuarea unor acţiuni procesuale de urgenţă în cadrul desfăşurării urmăririi penale sau al judecării cauzei”, notează Secţia relaţii publice a Procuraturii Generale. 

Potrivit procurorilor, acţiunile apărătorilor contravin prevederilor Legii cu privire la avocatură şi sunt în detrimentul intereselor clientului lor, aflat în arest la domiciuliu. „De notat că învinuitul a scris personal pe cererile avocaţilor săi că solicită efectuarea acţiunilor de urmărire penală în termeni cât mai restrânşi şi nu consideră binevenită niciun fel de amânare”, se mai arată în comunicatul de presă.

„La concret, domnilor procurori, care acţiuni şi cărei norme exprese contravin? Oare avocaţii nu mai au dreptul şi obligaţia de a pregăti apărarea la orice etapă a procesului? Oare cineva a anulat alineatul 1 al articolului 67 din Codul de procedură penală, conform careia apărătorul este persoana care, pe parcursul procesului, reprezintă interesele bănuitului, învinuitului, inculpatului, îi acordă asistenţă juridică prin toate mijloacele şi metodele neinterzise de lege, iar potrivit Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, persoana acuzată are dreptul la un anumit timp rezonabil şi înlesniri necesare pregătirii apărării, acest standard fiind materializat în alineatul 2, articolul 236 din Codul de procedură penală - citarea se va face în aşa fel ca persoanei chemate să i se înmâneze citaţia cu cel puţin cinci zile înainte de data când ea trebuie să se prezinte. La sigur, unor procurori, care realizează dosare politice, nu le convin astfel de garanţii legale, nu doresc avocaţi care cer respectarea imperativelor legale”, a scris în replică avocatul Gheorghe Malic, pe reţeaua de socializare Facebook. 

Postarea integrală a avocatului Gheorghe Malic

Cei doi avocați ai edilului Dorin Chirtoacă - Gheorghe Malic și Tatiana Iovu - au fost înlăturați din proces de către magistrați, acum două zile, la cererea procurorului. Între timp, primarul va mai sta 25 de zile în arest la domiciliu, decizie luată vineri, 14 iulie. „Se doreşte denigrarea imaginii mele, inocularea şi introducere în capul oamenilor a unor idei negative. E un fel de răsplata pentru activitatea mea de zece ani”, a spus Dorin Chirtoacă jurnaliştilor. 

Potrivit informațiilor furnizate de CNA, Dorin Chirtoacă i-ar fi dat indicaţii viceprimarului Capitalei, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor ce urmau să implementeze proiectul parcărilor în municipiul Chişinău, să semneze  contractul cu firma EME PARKLEITSYSTEM GmbH fără avizul Consiliului Municipal Chişinău. Potrivit mărturiilor oferite în cadrul anchetei de Grozavu, 26 la sută din veniturile companiei reprezentau „mulţumire” pentru semnarea contractului de parteneriat public-privat între compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH şi Primăria Capitalei, dintre care 13 procente îi reveneau primarului şi alte 13 la sută şefului Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie, Igor Gamreţchi.

Între timp, Procuratura Anticorupţie a anunţat la 5 iulie că a finalizat urmărirea penală şi a deferit justiţiei cauza penală de învinuire a acestuia. Oamenii legii au precizat că, în calitate de autor şi organizator, Igor Gamreţchi ar fi comis traficul de influenţă la selectarea companiilor care urmau să se ocupe de amenajarea parcărilor cu plată în Capitală. 

Anticoruptie.md
15/07/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii