De ce a fost reținut directorul rețelei de restaurante „Andy

Julieta Savițchi
04/05/2019
mold-street.com

Proprietarul rețelelor de restaurante „Andy's Pizza” și „La plăcinte”, multimilionarul Andrei Tranga, arestat, săptămâna trecută, împreună cu patru presupuși complici, este bănuit că ar fi încercat să preia 50 la sută din SRL Molinart Grup, companie a omului de afaceri Viorel Varzari, deținătorul mărcii comerciale „Artinox”, cel mai mare producător de cisterne din inox pentru industria alimentară.

Procurorii moldoveni îl acuză pe Tranga că l-ar fi ademenit pe Varzari  cu promisiunea de a-l ajuta să își extindă afacerea în Federația Rusă, și i-a organizat o întâlnire cu autoritatea criminal Grigore Caramalac, alias Bulgarul. Acesta i-ar fi cerut lui Varzari să-i cedeze în schimbul protecției 50 la sută din afacere și să o înregistreze pe numele lui Tranga. Pentru că a refuzat, Varzari ar fi fost amenințat de autoritatea criminală.

Ulterior, în schema ar fi fost inclus și businessmanul Italian Paolo Gentili, de la care Varzari ar fi procurat anterior un robot de sudat de ultimă generație. Italianul a depus o plângere la Procuratura Anticorupție că, în 2012, Varzari i-ar fi furat un robot de sudat. Cazul este investigat de procurorul Vladislav Bobrov, iar Viorel Morari ar fi ținut sub control personal dosarul respectiv. În cadrul investigațiilor, procurorii Anticorupție ar fi descins cu mai multe percheziții la întreprinderea Molinart grup.

Printre cei bănuiți în acest caz mai figurează Alexei Gajiu, administratorul întreprinderii deținute de Tranga, precum și un deputat din Adunarea Populară a Găgăuziei, ales pe listele Partidului Nostru, formațiune condusă de Renato Usatîi.

Andrei Tranga și-a lansat afacerea în 1999, cu un mic local lângă Teatrul de Operă și Balet din Chișinău. Ulterior, acesta și-a extins business-ul. În perioada comunistă se vehicula că afacerea lui Tranga era protejată de Oleg Voronin, fiul șefului statului.

În 2010, CCCEC, actualmente CNA, a descins în rețeaua de restaurante a lui Tranga, fiind ridicați 26 de saci cu aproape 600.000 de lei necontabilizați. Deși pe numele lui Tranga a fost pornit dosar penal, cazul nu a avut finalitate.

În 2013, Andrei Tranga și-a extins rețeaua de restaurante și în România, afacerea din țara vecină fiind administrată de Natalia Diacov, fiica mai mare a președintelui de onoare al PDM, Dumitru Diacov.

Detaliile în cazul reținerii lui Tranga și implicării lui Viorel Morari au fost făcute publice prin intermediul unei scrisori anonime distribuită la adresa mai multor redacții. Șeful Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale, Nicolae Chitoroagă, doar a confirmat reținerea lui Tranga și a presupușilor săi complici, faptul că acesta este bănuit de atac raider asupra omului de afaceri Viorel Varzari și că în schemă mai este implicat un italian. Procurorul Anticorupție, care a demisionat, se pare, urmare a acestui caz, nu a făcut declarații publice pe marginea acuzațiilor ce i se aduc.   

Julieta Savițchi
04/05/2019Follow us on Telegram

Comentarii