De ce nu a fost promovat fratele reprezentantei Moldovei la CEDO într-o funcţie administrativă în Procuratură

Julieta Saviţchi
19/06/2022
Captură de la şedinţa CSP

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a refuzat să-l promoveze în funcţia de şef al oficiului Botanica al Procuraturii municipiului Chişinău pe Artur Sîrcu, un acuzator cu relaţii de rudenie influente în justiţia moldovenească. Motivul refuzului a fost că Sîrcu a solicitat autorizarea interceptării convorbirilor telefonice ale actualului deputat PAS, Dumitru Alaiba, sub pretextul că numărul de telefon aparţine unei persoane implicate în traficul de droguri.

Anunţul despre abaterea comisă de procurorul Sîrcu a fost făcut de către membrul CSP, Andrei Cebotari. Acesta a declarat că, în 2016, Artur Sîrcu, a solicitat acordul judecătorului de instrucţie pentru interceptarea unui număr de telefon pentru o perioadă de 30 de zile, sub pretextul că aparţine unei femei pe nume Natalia care face parte dintr-o reţea de traficanţi de droguri, iar instanţa a admis demersul. În realitate, numărul de telefon aparţinea lui Dumitru Alaiba, pe atunci reprezentant al societăţii civile şi opozant al regimului lui Plahotniuc.

Cebotari a mai comunicat că, la 19 iunie 2020, a fost dispusă începerea urmăririi penale pe faptul încălcării dreptului la secretul convorbirilor telefonice.

Artur Sîrcu a încercat să se justifice, dând vina pe poliţişti. „Nu am niciun statut în dosar. Eu am fost transferat de la PCCOCS în procuratura teritorială. Era vorba de nişte abateri ale ofiţerului de investigaţie. Au fost, întradevăr, aşa persoane implicate în trafic de droguri. S-a stabilit acest lucru. Eu nu am avut motiv să nu cred ofiţerul de investigaţie. Mi-a plasat acest număr de telefon şi am solicitat autorizarea interceptării. Nu am avut cum să verific. Persoana respectivă (Dumitru Alaiba n.r.) a fost interceptată două sau trei săptămâni, după care nu s-a mai prelungit. Am constatat că nu este relevant şi nu se referă la cauza dată” , a declarat Sîrcu la CSP.

Artur Sîrcu a început să activeze ca procuror în 2012, iar prin ordinul procurorului general al din 1 August 2016, a fost numit în funcția de procuror în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. La 23 Februarie 2018, a fost numit în funcția de procuror în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău.

Artur Sîrcu este fiului ex-procurorului Isai Sîrcu şi a ex-judecătoarei Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), Iulia Sîrcu, cumetri cu preşedinta adjunctă a instituţiei, Tamara Chişcă-Doneva. Sora procurorului, Diana Scobioală-Sîrcu, a fost desemnată, în septembrie 2021, judecătoare la CEDO, după ce a deţinut, începând cu 2015, funcţia de directoare a Institutului Naţional al Justiţiei.

Julieta Saviţchi
19/06/2022Follow us on Telegram

Comentarii