De ce PG nu a admis spre examinare denunțul PDM privind uzurparea puterii de actuala guvernare

Anticoruptie.md
04/09/2019

Procuratura Generală anunță că nu a admis, spre examinare, denunțul Partidului Democrat privind uzurparea puterii de actuala guvernare pentru că acesta nu ar corespunde rigorilor de formă și de conținut, prevăzute de Codul de procedură penală.

Într-un comunicat remis presei, Procuratura informează că demersul, cu semnăturile a 21 deputaţi PDM, nu cuprinde elementele obligatorii precum numele, prenumele, calitatea şi domiciliul petiţionarului (documentul conţine doar semnăturile persoanelor) și nu conține preavizul cu privire la avertizarea denunțătorului de răspunderea pe care o poartă în cazul în care denunţul este intenţionat calomnios. În același timp, potrivit Procuraturii, din conținutul denunțului nu rezultă care ar fi consecința prejudiciabilă a faptei pretins infracționale – element indispensabil pentru a proba existența bănuielii rezonabile de săvârșire a infracțiunii și a decide pornirea urmăririi penale.

Cei 21 de deputați PD au fost informați că pot depune denunț repetat, care ar corespunde cerințelor din Codul de procedură penală sau se pot prezenta la Procuratură pentru a face denunț verbal.

Amintim că, la mijlocul lunii august, reprezentanții Partidului Democrat au depus mai multe plângeri la Procuratura Generală în care au denunțat acte de abuz și exces de putere, dar și alte ilegalități care ar fi fost comise de actuala guvernare. Totodată, democrații au depus și o solicitare de pornire a unei cauze penale pentru uzurparea puterii în stat. 

„Va fi o provocare pentru Procuratura Generală să investigheze faptele semnalate de noi. În comparație cu cei de la guvernare, noi nu ne vom permite să ne expunem public înaintea procurorilor și judecătorilor. Nu vom face presiuni asupra lor să dea o anumită soluție. Așteptăm doar obiectivitate”, a subliniat Pavel Filip, într-un briefing de presă.

Precizăm că, la 5 august curent, prin ordonanţa noului procuror general interimar, Dumitru Robu, Procuratura Generală a pornit urmărirea penală pe faptul uzurpării puterii de stat, în perioada 7 – 14 iunie 2019, de fosta guvernare a Republicii Moldova.

Potrivit unui comunicat al PG, „au fost constatate erori de fapt şi de drept la emiterea ordonanţei de refuz în pornirea urmăririi penale, emisă de fostul procuror genaral interimar, Igor Popa, la 23 iulie 2019, aceasta fiind anulată”.

Amintim că, la 23 iulie, Procuratura Generală a emis ordonanţă de refuz în pornirea urmăririi penale, în baza denunţului ministrului de Interne, Andrei Năstase, pentru că nu ar exista infracţiunea de „uzurpare a puterii de stat”, potrivit unui comunicat, remis presei. De partea cealaltă, Andrei Năstase a declarat că refuzul PG reprezintă o „nouă dovadă că uzurparea puterii în stat este o operațiune concertată și coordonată”.

Anticoruptie.md
04/09/2019

Comentarii