De ce vin atât de greu ambulanțele turcești. Detaliile unei afaceri păguboase a Guvernului Filip

Ilie Gulca
23/02/2021
Foto: ambulanta.md

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) a informat, luni, despre repartizarea celor 21 de ambulanțe instituțiilor medicale din Moldova. Primele 20 de autosanitare au fost distribuite celor 12 instituții medicale de asistență medicală urgentă pe 10 februarie curent. Toate aceste mașini fac parte din lotul de 168 de unități de transport sanitar, care urmează să ajungă din Turcia până la finele lui 2021. Aceste ambulanțe, asamblate într-un garaj și transportate cu TIR-urile, câte două, sunt rezultatul unui contract păgubos semnat tocmai în aprilie 2019 cu o firmă obscură din Turcia, conectată la partidul AKP al lui Recep Erdogan.

Mașinile au fost distribuite, precizează CNAMUP, în 16 substații de Asistență Medicală Urgentă din mun. Chișinău și Bălți și din raioanele Briceni, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Sângerei, Soroca, Cahul, Cantemir, Taraclia, Comrat și Ceadîr-Lunga.

„Unităţile de transport sanitar corespund tuturor standardelor internaționale în domeniu, iar echipamentul medical din dotare permite acordarea asistenței medicale de urgență la cel mai înalt nivel”, spun cei de la CNAMUP.

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au adus probe și imagini despre condițiile în care firma turcească a transformat niște autoutilitare de marfă în ambulanțe într-un garaj al companiei Das Ozel Saglik Ambulans, proprietatea unui membru al partidului AKP al lui Recep Erdogan, din regiunea Adana din Turcia, la granița cu Siria.

Atelierul din Adana unde sunt asamblate ambulanțele. Foto: CIJM

„Mașinile sunt transportate câte două unități în TIR-uri din Adana... Așa vor fi aduse toate cele 168 de ambulante, cu transport auto terestru”, a precizat fostul secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca.  

Ambulanțele au fost echipate cu tehnică de joasă calitate din China și cu o cantitate imensă de consumabile tocmai pentru a oferi cel mai bun preț.

Ilie Gulca
23/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii