De un an și jumătate, dosarul în care Veaceslav Negruța a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare se află la rejudecare. Când va fi pronunțată sentința

Mariana Colun
04/02/2021
Veacesav Negruţa. Foto: Dan Guţu, IPN

Dosarul despăgubirilor-record, în care Veaceslav Negruța, fost ministru al Finanțelor și actual consilier al președintei Maia Sandu, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz de serviciu soldat cu urmări grave, se află, de un an și jumătate, la rejudecare în prima instanță. Dosarul urma să aibă finalitate la începutul lunii februarie, însă decesul lui Pantelei Sandulachi, partea civilmente responsabilă în dosar, a dat lucrurile peste cap.

În iunie 2018, Veaceslav Negruța a înaintat cerere de revizuire a sentinței din 2015, prin care a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul despăgubirilor-record de 400.000 de euro acordate lui Pantelei Sandulachi, fost liberal-democrat și deputat în primul Parlament. Consilierul președintei și-a motivat decizia prin faptul că magistrații Curții Constituționale s-au pronunțat anterior asupra legii care a stat la baza condamnării sale, declarând anumite prevederi neconstituționale.

Printr-o încheiere din 9 septembrie 2019, cererea de revizuire a fost admisă. Două luni mai târziu, dosarul a ajuns pe masa judecătorilor instanței de fond pentru rejudecare. Potrivit unui răspuns al Procuraturii Generale la o solicitare de informație, în speță au fost planificate 20 de ședințe de judecată. Totuși, majoritatea lor au fost contramandate în legatură cu declararea stării de urgență, în temeiul Dispoziției nr. 6 din 26.03.2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova și Dispozitiei nr. 33 din 17.06.2020 a președintelui Judecătoriei Chișinău.

Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Veaceslav Negruța a precizat că dosarul se apropie de finalitate. „Dosarul este la reexaminare la doi ani și jumătate din momentul solicitării rejudecării. Pe 29 ianuarie și 4 februarie urmau sa aibă loc practic ultimele două ședințe, pentru că dosarul era practic la sfârșit. În ședința din 29 ianuarie, eram toți prezenți cu excepția dlui Sandulachi. Ulterior, am aflat că în ajun el s-a stins. A fost constatată o situație de imposibilitate a continuării ședinței și pentru clarificarea pe care urmează să o facă procurorul din această circumstanță. Ambele ședințe au fost amânate. Urmează procurorul să clarifice aspectul respectiv în următoarele săptămâni”, ne-a declarat Veaceslav Negruța.

Amintim că totul a început după ce Pantelei Sandulachi a cerut să îi fie achitate pagube morale şi materiale pentru că fosta guvernare comunistă i-ar fi fabricat două dosare, fiind purtat prin instanţe timp de nouă ani, perioadă în care şi-ar fi pierdut afacerile.

În ianuarie 2012, magistraţii Curții de Apel Chișinău au dictat despăgubiri de 400.000 de euro. Juriștii de la Finanţe nu s-au grăbit să conteste decizia la Curtea Supremă de Justiţie. Au făcut-o în schimb procurorii, iar mai târziu reprezentanţii ministerului au depus o cerere de alăturare la recursul acestora. Astfel, la 19 iulie 2012, judecătorii de la Curtea Supremă de Justiţie au decis că lui Pantelei Sandulachi i se cuvin doar 1.000 de euro, iar restul, 399.000 de euro, trebuie întorşi statului.

În 2012, procurorii l-au acuzat pe Veaceslav Negruţa de abuz de serviciu, iar în mai 2015 Judecătoria sectorului Râșcani l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Ulterior, procurorii au solicitat excluderea aplicării suspendării condiţionate a executării pedepsei pe un termen de probă. Magistraţii Curţii de Apel au respins însă apelul declarat de procurori, precum şi pe cel al fostului ministru prin care a cerut să fie achitat. În martie 2016, magistraţii Curţii Supreme de Justiţie au decis să menţină sentinţa prin care Veaceslav Negruţa a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Mariana Colun
04/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii