Decizia Curții Coroanei din Londra: Luca Filat rămâne fără jumătate de milion de lire

Anticoruptie.md
12/11/2019
Moldova.org

Crown Court Southwark, una dintre cele trei curți ale Coroanei din Marea Britanie, a lăsat în vigoare decizia unei instanțe din Londra, prin care a fost aplicat sechestru pe aproape jumătate de milion de lire, sumă deținută în trei conturi bancare de către Luca Filat, fiul fostului premier moldovean, Vlad Filat, condamnat la închisoare pentru acțiuni de corupție.

Luca Filat a contestat în apel hotărârea instnței de fond prin care a fost menținută decizia anchetatorilor Agenției Naționale pentru Crime (NCA) din Regatul Unit din mai 2018 privind înghețarea conturilor bancare ale lui Luca Filat după ce acesta nu a putut să explice proveniența banilor.

Pe lângă faptul că a respins contestația lui Luca Filat, Crown Court Southwark a decis să acorde NCA, din contul apelantului, suma de 9.500 de lire sterline pentru cheltuieli de judecată.

Amintim că, la 5 februarie curent, judecătorul de sector, Michael Snow, de la Curtea Magistraților din Londra, a semnat ordinul de confiscare a celor trei conturi înghețate ale lui Luca Filat. Fiul fostului premier moldovean, care închiria, cu 1.000 de lire pe zi, un apartament din Knightsbridge, una dintre cele mai scumpe străzi din Regatul Unit, situată la sud de Hyde Park, a fost forțat să predea aproape jumătate de milion de lire sterline autorităților britanice.

Ordinele de înghețare pentru trei conturi HSBC, deținute de Luca Filat, au fost emise în mai 2018 – în conformitate cu prevederile Legii financiare penale din 2017 – după ce anchetatorii ANC au suspectat că fondurile provin din activitatea ilegală a tatălui său, Vladimir Filat, fostul prim-ministru al Republicii Moldova. În lipsa veniturilor înregistrate în Marea Britanie, înregistrările bancare au arătat că conturile și cheltuielile cotidiene ale lui Luca au fost finanțate de de companii cu sediul în Turcia și Insulele Cayman.

Amintim că Vlad Filat a fost condamnat în iunie 2016 la nouă ani de detenție. El a fost acuzat, în baza unui denunț semnat de Ilan Șor, că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la acesta bunuri în valoare de 250.000.000 de dolari pentru acordarea diferitor servicii.

După ce s-a mutat la Londra în iulie 2016, pentru studii, după arestarea tatălui său, Luca a avut un stil de viață extravagant, cheltuind sume mari de bani pentru bunuri și servicii de lux, inclusiv un Bentley „Bentayga” de 200.000 de lire sterline.

Anticoruptie.md
12/11/2019

Comentarii