Decizie CSJ: Un procuror anticorupție urmează să fie suspendat la trei luni după ce a fost repus în funcție

Julieta Savițchi
25/08/2020
TV 8

Procurorul anticorupție Lilian Lungu, învinuit într-un dosar de abuz în serviciu, urmează să fie suspendat după trei luni de la revenirea în funcție. Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a anulat, marți, decizia Curții de Apel Chișinău din 25 mai 2020 privind anularea hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor din 27 septembrie 2019 referitor suspendarea din funcție a procurorului Lungu până la o decizie definitivă a instanței.

Conform deciziei CSJ, dosarul a fost transmis la rejudecare în Curtea de Apel Chișinău, după ce magistrații din instanța ierarhic superioară au constatat mai multe abateri.

„Instanța de judecată urma să verifice toate argumentele care au importanță pentru soluționarea corectă a litigiului ori la materialele dosarului au fost anexate niște frânturi din actele procedurale din dosarul penal, din care este greu a înțelege dacă la data depunerii demersului în Consiliul Superior al Procurorilor Lilian Lungu avea atribuită calitate procesuală în cauza penală, începută la 23 august 2019, deoarece numai procurorul recunoscut bănuit, învinuit, inculpat poate fi suspendat din funcția deținută”, se arată în decizia CSJ.

Procurorul Lilian Lungu este învinuit că l-a atras ilegal la răspundere penală pe un șef de serviciu din cadrul Inspectoratului General de Poliție al MAI. Procurorul s-ar fi răzbunat pe polițist pentru că acesta a intentat un dosar contravențional în care era vizată o stație PECO din orașul Cantemir, la care Lungu ar fi avut anumite interese. Lungu l-a pus pe polițist sub învinuire pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, însă, la 22 mai 2019, polițistul a fost achitat definitiv.

Ulterior, pe numele lui Lungu a mai fost intentat un dosar penal pentru amestec în înfăptuirea justiției.

Fostul procuror general interimar, Dumitru Robu, a solicitat acordul Consiliului Superior al Procurorilor în vederea suspendării din funcţia de procuror în Procuratura Anticorupţie, Oficiul Sud a lui Lilian Lungu.

Consiliul Superior al Procurorilor a constatat că demersul înaintat este motivat, întrunește condiţiile de procedură stabilite, fiind admis cu eliberarea acordului pentru  suspendarea din funcţie a procurorului Lungu.

 

Julieta Savițchi
25/08/2020
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii