Decizie finală în cazul primarului din satul Dancu: În localitate va avea loc referendumul de revocare a edilului

Julieta Saviţchi
06/07/2021
ZdG

Un referendum local de revocare a primarului din satul Dancu, raionul Hânceşti, urmează să aibă loc la data de 11 iulie, în aceiaşi zi cu alegerile parlamentare anticipate. Curtea Supremă de Justiție a respins, luni, recursul edilului din Dancu, Vladimir Pretuleac, care a contestat decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind desfăşurarea referendumului ce ţine de revocarea sa din funcţie.

Problema demiterii lui Pretuleac a apărut după ce acesta a convins antreprenorul care executa lucrări de construcţie a unui drum în satul Dancu, să construiască o porțiune de drum, care trece prin fața porții sale și se termină la casa vecină. Construcţia segmentului de drum până la casa primarului nu a fost coordonată cu Consiliul local şi nici nu se regăsea în deciziile consilierilor privind construcţia şi reparaţia drumurilor din localitate.

La 22 iunie 2021, CEC a aprobat printr-o hotărâre modelului buletinului de vot pentru referendumul local de revocare a lui Vladimir Pretuleac din funcția de primar.

Edilul din Dancu a contestat hotărârea CEC în Curtea de Apel Chişinău. Instanţa, a respins, la 3 iulie, plângerea lui Pretuleac. Ulterior, Pretuleac s-a adresat cu recurs în instanţa ierarhic superioară.

CSJ şi-a motivat decizia prin faptul că recursul nu a întrunit criteriile de admisibilitate. „Admisibilitatea recursului trebuie privită și în contextul rolului și funcției legale a instanței judecătorești supreme care constă, în special, în asigurarea și interpretarea uniformă a legilor la examinarea cauzelor de contencios administrativ. Astfel, motivarea oricărei cereri de recurs trebuie să țină cont pentru a trece filtrul de admisibilitate și a avea succes”, se menţionează în decizia CSJ.

Julieta Saviţchi
06/07/2021Become a Patron!

Comentarii