Decizie finală în cazul sechestrării unei jurnaliste de investigație. Curtea de Apel Chișinău a constatat că nu sunt motive pentru un dosar penal

Anticoruptie.md
22/10/2019

Cazul sechestrării jurnalistei Julieta Savițchi și a soțului său, Anatol Mătăsaru, în timp ce aceștia lucrau la o investigație privind construcția casei fostului deputat democrat, Constantin Țuțu, va rămâne fără examinare. Curtea de Apel Chișinău a respins definitiv plângerea depusă de jurnalistă, prin care s-a cerut intentarea unui dosar penal pentru privarea ilegală de libertate, împiedicarea activității jurnalistului și împiedicarea nemotivată a deplasării pe un drum public.

Decizia Curții de Apel este irevocabilă.

Julieta Savițchi a depus o plângere la Poliție, după ce a fost reținută, împreună cu soțul său, la 19  aprilie 2018, de către agenții de pază Bercut, în apropierea unui imobil al lui Constantin Țuțu. Jurnalista a fotografiat din drum imobilul fostului democrat, dar și câteva imobile vecine ale contrabandistului Vladimir Mardar, căutat de forțele de ordine din România și Ucraina. Ultimul s-a dovedit a fi și consătean cu Țuțu, iar ulterior jurnalista a demonstrat că Mardar este cel care i-a vândut democratului terenul și șantierul cu imobilul nefinisat. Țuțu a indicat în Declarația de avere că ar costa doar 60 de mii de lei.

Deși drumul este proprietate publică, acesta a fost îngrădit cu un gard metalic, iar la intrare a fost instalată o poartă teleghidată. Când cei doi au vrut să părăsească cartierul, porțile au fost închise, iar doi agenți înarmați le-au cerut să predea înregistrările video. Savițchi și Mătăsaru au stat blocați în automobil, fiind eliberați de poliție peste aproape 40 de minute.

Ofițerul de urmărire penală a constatat că agenții firmei de pază au acționat legal. Ulterior, Procuratura municipiului Chișinău a emis o ordonanță de neîncepere a urmăririi penale. Savițchi a contestat-o în instanță, iar plângerea a ajuns să fie examinată de către magistratul Sergiu Bularu, fost jurist al Partidului Democrat, formațiune din care făcea parte și Constantin Țuțu. În cadrul unei ședințe la care petiționara nu a fost citată, Bularu a respins plângerea ca neîntemeiată, iar Curtea de Apel a menținut decizia.

Julieta Savițchi a declarat că se va adresa la CEDtO. „Prin această decizie, instanța de apel a creat un precedent periculos. Oricine poate să îngrădească un drum public și să restricționeze circulația după bunul plac. Este anormal ca un jurnalist să fie oprit, insultat și amenințat cu arma ca să predea înregistrările video ale imobilului unui deputat. Pentru ce mai există în Codul Penal articolul privind împiedicarea activității jurnalistului, dacă nu funcționează? Consider o astfel de atitudine a autorităților drept una criminală”, a declarat jurnalista.

Anticoruptie.md
22/10/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii