Decizie irevocabilă//Partidul Șor, fără milioanele de lei din bugetul de stat

Viorica Mija
12/11/2022

Curtea Supremă de Justiție a respins recursul avocaților partidului Șor împotriva deciziei Comisiei  Electorale (CEC) de a lipsi formațiunea de finanțarea de la stat în urma mai multor încălcări depistate la raportarea cheltuielilor.  Instanța supremă a menținut hotărârea Curții de Apel, care a declarat drept inadmisibile toate pretențiile formațiunii. Decizia irevocabilă a fost pronunțată de un complet format din judecătorii Ala Cobăneanu, Nicolae Craiu și Nina Vascan.

La data de 12 septembrie 2022, Partidul Politic „Şor”, reprezentat de avocatul Vadim Banaru, a depus la Curtea de Apel Chişinău cerere de chemare în judecată împotriva CEC și a cerut anularea hotărârii.

Prima instanţă a respins ca neîntemeiat argumentul invocat de Partidul Politic „Şor” precum că hotărârea contestată ar fi arbitrară, or în cadrul procedurii administrative, Comisia Electorală Centrală a acumulat probe concludente și pertinente, care atestă cu certitudine că, în campania electorală aferentă alegerilor locale noi din 29 mai 2022, de către reclamantul Partidului Politic „Şor”, au fost folosite fonduri financiare şi materiale nedeclarate

De asemenea, prima instanţă a respins argumentul reclamantului Partidul Politic „Şor” precum că prin hotărârea contestată Comisia Electorală Centrală urmărește scopul de hărțuire și persecuție politică, or art.1 din Codul electoral prevede că, Comisia Electorală Centrală este un organ de stat independent, înfiinţat pentru realizarea politicii electorale în scopul unei bune desfășurări a alegerilor, pentru supravegherea şi controlul respectării prevederilor legale privind finanțarea partidelor politice şi a campaniilor electorale. Respectiv, Curtea de Apel Chişinău a conchis că argumentele invocate de către reclamant în susținerea pretențiilor sunt neîntemeiate şi urmează a fi response.

Curtea de Apel Chişinău a menţionat că Partidul Politic „Şor” pe parcursul mai multor campanii electorale, a încălcat disciplina financiară.

Pe data de 9 septembrie curent, membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) au constatat grave abateri în procesul de raportare a veniturilor și cheltuielilor în campania electorală  pentru alegerile locale noi din data de 29 mai curent. Mai mult, raportul Comisiei va ajunge pe masa procuroilor.

„Partidul, fiind concurent la alegerile locale noi din 29.05.2022, a admis utilizarea resurselor nedeclarate în 4 circumscriptii unde a avut candidați”, a menționat pentru Anticorupție.md vicepreședintele Comisiei, Pavel Postică.

S-a stabilit că partidul Șor a trișat în declararea cheltuielilor, a diminuat prețul de piață evaluat pentru materiale promoționale utilizate în campanie, dar și a depășit plafonul general al mijloacelor financiare ce puteau fi transferate pe contul „Fond electoral” al concurentului electoral.

„În urma vizualizării și examinării postărilor de pe pagina personală de Facebook a candidatului Anastasia Svetlicinîi, de exemplu, în special reflectarea întrunirilor cu alegătorii, ultima era însoțită de cel puțin 33 de persoane la evenimentul din 8 iunie 2022. Postarea este însoțită de un text în care candidata recunoaște public și apreciază efortul colegilor din raza raionului Orhei în asistența oferită pentru desfășurarea campaniei electorale. Cu toate acestea, în rapoartele financiare prezentate nu au fost reflectate cheltuielile pentru transportarea susținătorilor în scopuri electorale. Or, excluzând datele pentru persoanele prezentate în contractele de donație, Comisia a luat în calcul doar 28 de persoane. La fel, Comisia a evaluat la prețul de piață costurile minime de transport pasageri, tur-retur, în sumă de 58,90 lei per persoană, pentru perioadele sus-indicate, constituind deplasarea cu destinația Orhei-Ghetlova-Orhei, unica localitate care are conexiune directă cu Ghetlova din orice punct al raionului Orhei. Astfel, efectuând un calcul pentru minim 28 de persoane, costul serviciilor de transport public, conform tarifelor afișate pe panourile Gării Auto, constituie minim 1649,20 lei, acestea fiind cheltuielile nedeclarate de concurent.”, se menționează în raportul CEC. 

Comisia a atestat și alte situații ce pot fi interpretate drept eludare sau suspiciuni de încălcare a normelor legale privind reflectarea reală a cheltuielilor de transport.

Viorica Mija
12/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii