Decorat de Mitropolitul Vladimir, prins cu păcate de ANI. Ex-directorul Penitenciarului N16 a uitat să declare mai multe bunuri

Viorica Mija
03/09/2022
Sursa: Mitropolia Moldovei

Ex-directorul penitenciarului N16, Igor Patrașcu, a încălcat regimul juridic al declarării averii și intereselor. Inspectorii de integritate au constatat că Patrașcu a uitat să declare o mașină, mai multe bunuri imobile, dar și veniturile soției sale.

În urma controlului efectuat de inspectorul Arina Țîganaș a veniturilor pentru perioada 2017-2020 s-a constatat că soții Patrașcu dețineau două bunuri imobile: un teren și o construcție de pe acesta, care nu au fost incluse în declarația de avere a funcționarului.

Inspectorul de integritate a mai constatat că timp de doi ani, 2017 și 2018, Igor Patrașcu a omis să includă în declarație un autovehicul Toyota RAV 4, fabricat în anul 2016. Familia Patrașcu avea în proprietate și un alt automobil de aceeași marcă, doar că fabricat în 2011.

În același timp, din datele oferite de Agenția Servicii Publice (ASP) reiese că soția lui Igor Patrașcu deținea în acea perioadă calitatea de administrator și asociat în mai multe companii, fapt trecut cu vederea în declarațiile de avere și interese personale ale lui Igor Patrașcu pentru anii 2017-2019.

În anul 2019, de exemplu, soția ex-directorului penitenciarului 16 a încasat venituri salariale în mărime totală de circa 189 mii de lei.

Igor Patrașcu a deținut funcția de șef al Penitenciarului nr.16 din luna septembrie 2016 până în luna mai 2022 când a fost eliberat printr-un ordin al Ministerului Justiției. În anul 2018, Patrașcu a fost decorat de Mitropolitul Vladimir.

„Pentru susținerea colaborării dintre Biserică și Penitenciarul nr. 16 Pruncul în sensul integrării, recuperării spirituale și alinării suferinței psihice a celor condamnați aici, asemenea cuvintelor Mântuitorului „în temniţă am fost şi aţi venit la Mine”, dl Director Igor Patrașcu a fost decorat cu Ordinul Cuviosul Paisie Velicikovski, gradul II”, se arăta în comunicatul Mitropoliei Moldvei.

În anul 2020, Anticoruptie.md a scris cum, odată ajunși în închisorile din Republica Moldova, inclusiv în penitenciarul  N16, cei mai mulți deținuți sunt privați nu doar de libertate, dar și de dreptul la servicii medicale. Astfel, unii își pierd sănătatea și chiar viața între pereții închisorilor. În timp ce experții afirmau că în raport cu aceste persoane se admit încălcări grave, reprezentanții sistemului penitenciar declarau că deținuții au parte de tratament în condiții bune.

Viorica Mija
03/09/2022Follow us on Telegram

Comentarii