Democrații refuză să participe la audierile comisiei privind uzurparea puterii: „O tentativă ieftină de intimidare a opoziţiei”

Anticoruptie.md
04/10/2019
FOTO: pdm.md

PDM a anunțat vineri că nu va participa la audierile organizate de Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional. Președintele formațiunii, Pavel Filip, a calificat aceste audieri drept „o tentativă ieftină de intimidare a opoziţiei”.

Preşedintele PDM, Pavel Filip, a menționat că, în perioada 8–14 iunie, echipa guvernamentală şi Partidul Democrat s-au condus de legile în vigoare şi de Constituţie. „Această comisie de anchetă, deopotrivă cu dosarele penale intentate la comandă pentru membrii noştri, presiunile şi şantajul la care sunt supuşi membrii PDM sunt doar o tentativă ieftină de intimidare a opoziţiei”, a declarat fostul premier.

Comisia de Anchetă a anunțat miercuri că, pe 8 octombrie, urmează să îi audieze pe deputații Vladimir Cebotari, Sergiu Sîrbu, Igor Vremea, vicepreședintele Partidului Democrat, Alexandru Cauia, ex-secretarul general de stat al Ministerului Afacerilor de Interne, Simion Carp, ex-șeful adjunct al Inspectoratului Generalul al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, șeful Biroului de Curieri Speciali, Valeriu Cemîrtan; președintele Asociației Procurorilor Republicii Moldova, Alexandru Cladco.

Fostul director interimar la Serviciul de Protecţie și Pază de Stat, Anatol Golea, a refuzat de asemenea să se prezinte la audieri pe 20 septembrie, invocând rezerve față de comisie.

„Noi îl vom cita repetat, iar ulterior, dacă va fi cazul, probabil, va fi nevoie să amendăm legislația, astfel încât cei nominalizați să nu se poată eschiva de la prezența la Comisia de anchetă”, a spus președintele acesteia, Mihai Popșoi, după audierile din 20 septembrie.

Comisia de anchetă, constituită pe 18 iunie, urma să prezinte un raport în Parlament în cel mult 120 de zile, după care deputații au prelungit termenul cu 60 de zile. Prin urmare, raportul urmează să fie prezentat până pe 18 noiembrie.

Anticoruptie.md
04/10/2019

Comentarii